Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jentene bytter fra fransk til tysk for Tokio Hotel

Tyske Tokio Hotel selger ingen plater, spiller i Oslo Spektrum 7. april.

(Dagbladet.no): De er tyske, tenåringer, tvillinger og synger om å kjempe seg gjennom en monsun.

Svisj-favorittene Tokio Hotel har bare solgt 9000 plater i Norge, albumet «Scream» har ikke nådd høyere enn 21. plass på VG-lista, men i forrige uka ble de likevel booket til å holde konsert i Oslo Spektrum 7. april.

Salen tar ca 7500 mennesker. Forventer virkelig arrangørene at alle norske Tokio Hotel-fans skal ta turen?

Svaret ser ut til å være ja.

Tenåringshelter

I en musikkbransje der platesalg ikke lenger indikerer et bands popularitet, er Tokio Hotel de største tenåringsheltene i Europa. Debutalbumet «Schrei» ble opprinnelig sluppet på tysk i 2005 og oversatt til «Scream» to år senere.

Nå har den norske fansen har flere ganger gjennomført underskriftskampanjer for å få bandet til Norge. Da Topp.no arrangerte en i fjor høst, var det 2000 som skrev seg på.

- Tokio Hotel er et ekstremt populært band med en fanskare som trenger å bli tilfredstilt med en konsert, sier Robin Goodier i LiveNation.

Tokio Hotel spiller i Oslo Spektrum 7. april. Foto: Universal
Tokio Hotel spiller i Oslo Spektrum 7. april. Foto: Universal Vis mer

Han jobber med booking, og er ikke bekymret for at konserten skal gå i minus. Kjell Arthur Helmersen, produktsjef i Universal Music, er heller ikke engstelig.

Mailstorm

De siste dagene har han opplevd mailstorm fra tenåringsjenter som ønsker å møte bandet når de kommer til Norge. Det har gått så langt at Universal og LiveNation har sett seg nødt til å skrive en melding på den norske hjemmesiden til bandet om at det IKKE vil være mulig å kjøpe backstagepass til konserten.

- Jeg har aldri opplevd en slik pågang foran en konsert tidligere. Tokio Hotel-fansen sender mail der de forteller alt fra hvor seriøst de leser bandets tekster, til hvor kjekk vokalisten er. Det er boybandhysteri uten at det er et boyband, sier Helmersen.

Han forteller at flere har skrevet for å fortelle at de har byttet fra fransk til tysk på skolen, for å skjønne Tokio Hotels-tekster. Hvordan i alle dager har to tyske tenåringstvillinger blitt nittitallsgenerasjonens største helter?

Boyband

- De boybandene man hadde tidligere har på en måte forsvunnet, nå har de dukket opp igjen, men i en mer rocka versjon. Jeg skal ikke sammenligne Tokio Hotel med My Chemical Romance, men det er en bølge at jentene liker emosjonell rock, sier Celine Aagaard, redaktør i Topp.

Bladet skrev om Tokio Hotel første gang for et halvt år siden. Etter det har mailene flommet inn.

- Jeg føler at vi nesten er tilbake i New Kids on the Block-hysteriet. Fansen er ekstremt dedikerte og verner veldig om bandet. Hvis vi skriver noe feil får vi høre det, sier Aagard, som anslår at hovedfansen er mellom 11 og 18 år gamle.

Hun tror mange har oppdaget bandet på nettet, diskutert det i forum - og deretter enten kjøpt eller lastet ned plata. Og så har det blitt en snakkis.

«Vi som hater Tokio Hotel»

- Tokio Hotel har solgt ut konserter over hele Europa. Jeg vet at mange norske fans skal se dem både live i Stockholm, og i Oslo. Hvorvidt de fyller hele Spektrum vil jeg ikke spekulere i, men interessen for å få dem til Norge har vært stor, sier Aagaard.

Det er med andre ord ingen tvil om at fansen elsker Tokio Hotel - men det er selvfølgelig også de som hater dem som pesten. Hos VGs Nettby er det opprettet en egen gruppe for «Vi som hater Tokio Hotel».

- Det spesielle med Tokio Hotel er at det er et utpreget elsk-/hat-band. Det er ikke noe i midten, sier Kjell Arthur Helmersen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media