DEBATT

Sårbar i coronatid

Jentene glemmes i coronakrisa

Når samfunnet og hverdagen brytes ned, står jentene midt i skuddlinjen. Beskyttelse av jenter i kriser er underprioritert, underfinansiert og underrapportert.

DE STØRSTE BYRDENE: Vi ser bare begynnelsen på hvordan coronakrisa kommer til å ramme land i Afrika, Sør-Amerika eller Sørøst Asia. Nå må vi bruke den kunnskapen vi allerede har om krisehåndtering for å sikre at jenter nok en gang ikke er de som skal bære de største byrdene av krisen, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
DE STØRSTE BYRDENE: Vi ser bare begynnelsen på hvordan coronakrisa kommer til å ramme land i Afrika, Sør-Amerika eller Sørøst Asia. Nå må vi bruke den kunnskapen vi allerede har om krisehåndtering for å sikre at jenter nok en gang ikke er de som skal bære de største byrdene av krisen, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Generalsekretæren i FN har ropt et varsku på vegne av jenter og kvinner under coronakrisen. Hjemmet kan være en slagmark, sier António Guterres.

Land som Malaysia, Libanon og Kina opplever en økning av henvendelser til hjelpetjenester for voldsrammede kvinner. Når samfunnet og hverdagen brytes ned, står jentene midt i skuddlinjen. Beskyttelse av jenter i kriser er underprioritert, underfinansiert og underrapportert.

Nødvendige smittevernstiltak som isolasjon i hjemmet og stengte skoler kan forverre situasjonen for jenter. Coronaviruset diskriminerer ikke på bakgrunn av landegrenser, lommebok eller kjønn, men det denne og tidligere kriser tydelig viser, er at jenter er særlig sårbare i kriser. Likevel er jentene og deres særskilte behov ofte usynlige i den globale humanitære innsatsen.

I samfunn hvor jenter i utgangspunktet har lav status, øker diskrimineringen av jenter i kriser. Coronakrisen er ikke noe unntak. Mange jenter lever i frykt for vold og overgrep, de må slutte på skolen, de blir utnyttet og livene deres blir begrenset til hjemmet, der mange jenter rapporterer isolasjon og depresjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer