Maj Britt Andersen:

- Jentene har tatt over

Maj Britt Andersen har vært artist siden 1975, men mener selv hun fikk en for tidlig start på karrieren. Hun er glad for å se at jenter i dag er sterkere og mer selvstendig.

MUSKALSK PÅFYLL: Maj Britt Andersen turte å si ja til «Hver gang vi møtes» på grunn av et stille år for Musikk-Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MUSKALSK PÅFYLL: Maj Britt Andersen turte å si ja til «Hver gang vi møtes» på grunn av et stille år for Musikk-Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KJERRINGØY (Dagbladet): Ute på Kjerringøy i Nordland fylke er innspillingen av den 12. sesongen av «Hver gang vi møtes» i gang. Her skal åtte artister tolke hverandres låter og dele sine erfaringer fra musikkverdenen. En av dem er Maj Britt Andersen (64).

Med langt, rufsete hår, ikledd en tøff Jimi Hendrix-jakke forteller Andersen at hun har fått musikalsk påfyll av å være med i programmet.

- Jeg har blitt spurt flere ganger før, men jeg synes egentlig det er lettere å si nei. Jeg tror at den største grunnen til at jeg turte å svare ja til å være med denne sesongen, er at det har vært et stille og veldig annerledes år på grunn av pandemien. Jeg har savnet å synge og spille med bandet mitt og ikke minst møte publikum, sier Andersen til Dagbladet.

Hun stopper opp et lite sekund for å nyte den storslåtte nordlandsnaturen.

- Er det ikke fint? sier hun begeistret.

- Startet for tidlig

Andersen ga ut sitt første album da hun var 18 år, i 1975. Det kan virke som en umulig oppgave å oppsummere et helt voksenliv som artist, men hvis Andersen kunne valgt ville hun gjerne hoppet over historiene om de første åra som artist.

STARTET UNG: Maj Britt Andersen var bare 18 da hun ga ut sin første plate. Det var derimot samarbeidet med Geir Holmsen og Trond Brænne som skulle lede henne på rett vei musikalsk. Her fra Spellemannprisen i 1987 hvor Andersen vant. Foto: Ole Chr. Thomassen/Dagbladet
STARTET UNG: Maj Britt Andersen var bare 18 da hun ga ut sin første plate. Det var derimot samarbeidet med Geir Holmsen og Trond Brænne som skulle lede henne på rett vei musikalsk. Her fra Spellemannprisen i 1987 hvor Andersen vant. Foto: Ole Chr. Thomassen/Dagbladet Vis mer

- Jeg skulle gjerne startet rett på 80-tallet. Jeg vil ikke si at jeg er flau over starten min, for det blir litt rart, men det er jo en grunn til at jeg bytta område musikalsk.

Hun mener selv at hun muligens ble kastet ut i musikkverdenen for tidlig, og beskriver en tilværelse som artist uten noen særlig form for musikalsk identitet.

- Sånn var det den gangen. Du fikk låter som plateselskapet mente passet for deg. Da jeg lagde min første soloplate så måtte jeg synge på bokmål, for det syntes plateselskapet var finere en totning. Det er ikke så lett for en 18 åring å bli bedt om å ta bort språket ditt. Jeg startet kanskje for tidlig, sier Andersen.

- Jentene har tatt over

Fra midten av 1980-tallet begynte Andersen å samarbeide med bassist, komponist, arrangør og produsent Geir Holmsen og tekstforfatter Trond Brænne. Samarbeidet resulterte i barneplata «Har du hørt det?». Det hjalp henne å finne sin egen retning i musikkverdenen.

- Da jeg begynte å jobbe med Trond og Geir var det helt naturlig at jeg skulle synge på dialekten min. Nå har jeg jo blitt veldig avslepen, jeg snakker nesten ikke totning lengre, sier hun og ler.

HYLLER JENTENE: Maj Britt Andersen mener jentene har tatt over musikkbransjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HYLLER JENTENE: Maj Britt Andersen mener jentene har tatt over musikkbransjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Andersen er glad for at at det har blitt lettere for jenter å ta plass i musikkbransjen enn det var i 1975.

- Jeg synes det er så gøy at jenter i dag er så sterke og selvstendige. Jentene har kommet i skytefart inn i musikkbildet. Det har det ikke vært så mye av før. Da jeg startet så var det nesten bare band og gutter, og det var guttene som leda an. Nå er det jentene som har tatt over, og det er veldig tøft, sier hun med et stort smil om munnen.

KJERRINGØY: «Hver gang vi møtes» spilles inn på vakre Kjerringøy nord for Bodø. Åtte artister med svært forskjellig bakgrunn møtes, mange av dem for aller første gang. Reporter: Lars Barreto Dønvold-Myhre / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Tåler en støyt

Maj Britt Andersens karriere har gitt henne to Spellemannspriser, 14 Spellemannominasjoner, og en fangruppe hun sier brer seg over flere generasjoner.

- Både de aller minste, deres foreldre og de som er på min alder opplever jeg har et forhold til meg og min musikk. Derfor blir det fint å kunne introdusere meg til de i starten av 20-åra som ikke har hørt om meg, sier hun.

GODT FORHOLD: Maj Britt Andersen takker foreldrene for at hun og søsteren Inger Lise Rypdals forhold har vært strippet for sjalusi. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
GODT FORHOLD: Maj Britt Andersen takker foreldrene for at hun og søsteren Inger Lise Rypdals forhold har vært strippet for sjalusi. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Andersen er ikke alene i sin familie om å ha gjort suksess i musikk-Norge. Hennes søster er mangeårige artist Inger Lise Rypdal. Skal vi tro Maj Britt Andersen har søstrenes forhold aldri vært rammet av sjalusi.

- Det tror jeg har noe med barndommen vår å gjøre. Jeg har også to brødre og vi har alle fått like mye kjærlighet alle fire. Det gir en grobunn som gjør at du tåler en støyt når du kommer ut som artist 18 år gammel, sier Andersen.

Ny musikk

Maj Britt Andersen er kanskje mest kjent for sine barneplater. Hun mener det ikke er noe hinder for at låtene hennes kan finne veien inn til de andre «Hver gang vi møtes»-artistenes musikkunivers.

- Det er fantastisk spennende å oppleve hvordan de andre artistene tar tak i min katalog. Arif for eksempel har jo denne lekenheten som fort kan finne veien til det jeg driver med. Alt har med varme og måten man formidler ting på, sier hun.

Og selv etter 46 år som artist er ikke Andersen i nærheten av å kaste inn håndkle. I november kommer hun med sitt 25. album, i samarbeid med forfatter Lars Saabye Christensen og Kringkastingsorkesteret.

- Med 25 album så har artistene her på Kjerringøy hatt mange nok sanger å velge mellom, sier Andersen og ler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer