Jentenes herre elijah

Hadde vi ikke visst bedre, kunne vi trodd at jula handlet om Elijah Wood. Skuespilleren som har gått fra Paula Abdul-musikkvideo til «Ringenes Herre».

I «RINGENES HERRE: TO TÅRN» spiller Elijah Wood (21) hobbiten Frodo Lommelun som er på vei mot den onde Sauron for å uskadeliggjøre ringen. I virkeligheten bor skuespilleren i solfylte California, i filmbyen Los Angeles, der han prøver å leve et helt normalt liv sammen med vennene sine.

Men det er lettere sagt enn gjort nå som det går mot jul og ny premiere. Interessen rundt filmatiseringen av J.R.R. Tolkiens bøker er enorm: Den første filmen i trilogien, som hadde premiere i jula i fjor, har allerede spilt inn over tre milliarder kroner.

Og mer skal det bli.

SAMTIDIG vokser Elijahs kjendisstatus. 21-åringen er i ferd med å bli en av Hollywoods aller største stjerner. Alle vil ha en bit av gutten med de store blå øynene. Det snakkes og skrives, det filmes og fotograferes. Hele tiden.

Denslags gjør noe med privatlivet. For ikke å snakke om kjærlighetslivet. Plutselig er hele verden blitt interessert i hvem Elijah visker vakre ord i øret til.

Men koblingen med den sju år eldre tyske skuespilleren Franka Potente (28), som spilte mot Matt Damon i «Hvem var Jason Bourne?», har skuespilleren ikke så lyst til å snakke om. De to skal angivelig ha møtt hverandre under innspillingen av den romantiske komedien «Try Seventeen».

- Jeg kan verken bekrefte det eller avkrefte det, sier hovedpersonen selv.

Og ler.

- Ærlig talt, jeg synes ikke dette er så viktig. Det er rart at folk kan være så opptatt av hvem skuespillere går ut med. Jeg vil ikke at folk skal være så opptatt av livet mitt. Jeg lever et helt normalt liv og vil gjerne fortsette med det.

TIL TROSS FOR at han i store deler av sitt liv har bodd i Los Angeles og vanket i filmmiljøet der, har han ikke hatt for vane å gå ut med skuespillere. Kjærestene hans har visstnok stort sett holdt på med helt andre ting.

- Det har, merkelig nok, for det meste vært jenter som ikke har hatt noe med filmbransjen å gjøre. Jeg har faktisk ikke så lang erfaring med å date skuespillere, bedyrer han.

I det hele tatt synes Elijah at dette med jenter er vanskelige greier.

- Det er alltid problematisk å treffe nye jenter. Først og fremst fordi jeg reiser så mye. Og hvis ikke vedkommende også er skuespiller, er det ikke sikkert hun vil ha forståelse for all reisingen, og da blir det trøbbel. Hvis man i tillegg er litt kresen, kan det være ganske vanskelig å finne den rette.

- Hvordan er den rette?

- Jeg elsker intelligens. Og jeg elsker styrke. Derfor blir jeg virkelig imponert over kvinner som tør å være kvinner. Som tør å være uavhengige og ha tro på seg selv. Slike kvinner kan det være vanskelig å finne, spesielt innenfor min egen bransje. Kvinner som ikke er avhengige av andre, men som er sikre på seg selv og hvem de er. Slike kvinner er det utfordrende å møte. Jeg tror nemlig det er viktig å bli utfordret av et menneske du skal tilbringe mye tid sammen med. Du er i et ideelt forhold hvis den andre personen gjør deg til et bedre menneske, filosoferer skuespilleren.

MEN DET VIKTIGSTE i et forhold er likevel musikk, mener Elijah.

- Uten en felles interesse for musikk, er det ikke sikkert det kommer til å gå så bra. For jeg elsker musikk, slår han fast.

Ellers kan 21-åringen fortelle at han sysler med litt av hvert. Han samler riktignok ikke på frimerker, men er derimot en ivrig kryssordløser. Så hvis du treffer Elijah på byen og han spør om du vil være med hjem for å se på alle kryssordene han har løst, så er det altså ikke et sjekketriks.

- Jeg har virkelig fått sansen for kryssord. Jeg er ikke så veldig flink, men jeg liker å løse kryssord. Spesielt om morgenen. Jeg tror det er godt for hjernen. Men jeg har mange andre interesser, skynder han seg å legge til.

- Jeg elsker fotografi. Og igjen: Musikk er viktig. Og film. Jeg elsker å se filmer.

Elijah har spilt i en del selv også. Han var bare 10 år gammel da han debuterte som skuespiller i en Paula Abdul-video, av alle ting. Siden har han vært med i Hollywood-produksjoner som «Deep impact» og «The War».

Men det var først med rollen som Frodo i «Ringenes herre» at han ble en av Hollywoods nye yndlinger. 2002 har vært et eventyrår for 21-åringen. Og så langt ser det ut som om Elijah fikser sin nye tilværelse fint. Ganske så skandalefritt, faktisk.

- Fordelen min har vært at jeg ikke ble kjent over natta. Det skjedde gradvis over en lang periode. Det ga meg muligheten til å lære å takle dette livet sakte. Da «Ringenes herre» kom på kino, hadde jeg allerede vært i bransjen i mange år, og jeg var i stand til å håndtere all oppmerksomheten.

SIER ELIJAH. Som egentlig avskyr å være i rampelyset.

- Det er viktigere for meg å leve et ærlig og ekte liv enn å være en del av skuespillermiljøet i Hollywood. Jeg havnet i filmbransjen da jeg var veldig liten, og min mor var veldig opptatt av at jeg ikke skulle bli et produkt av filmindustrien. Å oppdra et barn er vanskelig nok i seg selv. Å oppdra et barn i dette miljøet byr på enda flere utfordringer. Men den tryggheten hun ga meg og den plattformen hun bygde for meg som liten, har gjort meg i stand til å takle Hollywood.

Elijah liker ikke premierefester. Og han liker ikke å bli intervjuet. Likevel stiller han lojalt opp på begge deler.

- Jeg lar meg intervjue fordi det er kult for filmen jeg promoterer. Jeg er stolt over å være med i denne filmen, og jeg vil at folk skal like den og at den går bra. Så jeg bidrar med hva jeg kan.

«Ringenes herre: To tårn» anmeldes i Dagbladet på premieredagen onsdag 18. desember.

<B>STILLER KRAV:</B> Jeg elsker intelligens. Og jeg elsker styrke. Derfor blir jeg virkelig imponert over kvinner som tør å være kvinner, sier Elijah Wood, 21 år. Også kjent som Frodo Lommelun.