KJÆRLIGHETSPLATA: På Thom Hells nye album får publikum innblikk i alle aspekter ved et forhold. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
KJÆRLIGHETSPLATA: På Thom Hells nye album får publikum innblikk i alle aspekter ved et forhold. Foto:Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

- Jenter kan faktisk misbruke gutter også

Som Marit Larsens bedre halvdel kan man godt si at Thom Hell har vært heldig med kjærligheten. Men det har ikke alltid vært tilfelle.

||| - Det var helt forferdelig. Jenta ville ikke ha meg, og jeg ble rett og slett misbrukt. Jenter kan faktisk misbruke gutter også.

Slik beskriver Thomas Helland sin første kjærlighet for over ti år siden. I dag har pipa fått en annen lyd. Dagbladet møter singer-songwriter'en over en cola i det fine vårværet. Helland stråler bokstavelig talt om kapp med sola. Han sier han er lykkelig om dagen, og vi tror på han. På en skala fra én til ti om hvor bra tilværelsen er akkurat nå, svarer han åtte.
- Jeg må ha noe å gå på.

RomantikerNå gir Helland ut sitt fjerde album som soloartist. Låtene på «All Good Things» tar for seg alle aspekter ved et forhold. Det er ingen tvil om at han er en romantiker. Selv mener han at han har opplevd kjærligheten på både godt og vondt.

- Alt er ikke bare fint hele tiden. Og det ville jeg få frem på plata.

Dagbladets anmelder ymtet frem at Helland fint kunne blitt et norsk svar på den amerikanske gitaristen John Mayer, om dette var ønskelig fra hovedpersonen selv. Sammenligningen har Helland tatt med et smil.

- Han er nok litt kjekkere, sier han og ler.
- Men nei, jeg har ikke noe forhold til han. Det er ikke lenge siden jeg var på konsert med han, men det var første gangen jeg hørte sangene hans.  

Skyr kjendistilværelsenDet er ingen tvil om at Helland er en tilbaketrukket fyr. Selv tror han at han er litt for kjedelig til å få status som kjendis. Det er en tilværelse han helst holder seg unna.

- Jeg er ingen fan av store premierer og slikt. Jeg liker meg best på kafé på Grünerløkka. Det er derfor jeg gikk bort fra eget navn da jeg begynte å etablere meg som artist. Jeg ville at folk skulle se på meg objektivt. Nå synes jeg det er fint å ha to personligheter.

Mens «Thom» er mannen som turnerer Norge rundt og viser sitt ansikt utad, vil «Thomas» helst bare være i studio.

- Men Thom fant ut at det måtte til å stå på scenen. Etter hvert fant også Thomas ut at det faktisk ikke er så verst. Men jeg blir nok aldri noen showman.

Egen boble
Helland mottok to spellemannspriser i fjor, i klassen mannlig artist for «God, If I Saw Her Now» og den nyopprettete opphavsmannsprisen årets populærkomponist for låten «Darling» fra samme album. Han hadde ingen favoritter i forkant av årets utdelingen.

- Jeg har levd min egen lille boble i studio det siste året, og da tenker jeg bare på meg selv vet du, sier han og smiler lurt.
- Neida, jeg gjør ikke det. Men det tar jo mye tid når man driver med musikk, og det går dessverre ut over noen. Jeg glemmer for eksempel å ta kontakt med venner, også tør ikke de å ta kontakt med meg fordi de tror jeg er for opptatt. Resultatet blir en gjensidig misforståelse.

Mye øl i OsloHan drikker opp den siste cola-skvetten. Utenfor svirrer det av barnevogner og vårglade kafégåere. Noen nyter en øl i solsteken. Sørlendingen forteller at han har vært inne på tanken om han skal prøve å kutte ut alkohol i en måned.

- Det blir litt mye øl når man bor i Oslo, og jeg tenker at det må da gå an å hygge seg uten alkohol også. Hvorfor ikke bare dra på god gammeldags bowling liksom. Men i går hadde vi kortkveld.

- Hvem hadde kortkveld?

- Jeg og noen kompiser. Da drakk vi cola, spiste grandiosa og spilte kortspillet «amerikaner». Det var hyggelig.