Jenter med futt og fres

Selv om de unge gutta fremdeles topper Dagbladets bokliste, ser vi nå at jentene stormer etter. Både «Råtekst» av Hilde Solheim og Helle Vaagland (red.), og «Fittstim» av Linda Skugge m.fl., er nye titler på bestselgerlista for august.

«Råtekst» har blitt møtt med blandede kritikker, men dette skremmer tydeligvis ikke mange fra å kjøpe boka. Kanskje er nettopp all den negative medieomtalen og diskusjonene som høylytt har pågått med på å skape økende nysgjerrighet og interesse for «Råtekst» og «Fittstim».

Det er i så fall et sympatisk trekk, om enn noe overraskende, at diskusjonene faktisk skaper et behov for å lese selv, og ikke bare høre hva andre sier. Det som ellers godt kunne ligge an til å bli et mediefenomen, en diskusjon som bare pågår i pressen og forlagsverdenen, når altså ut over disse noe snevre grensene. Godt er det.

  • Livsstil og filosofi er populært. Det er ingen overraskelse at «Sofies verden» fremdeles selger, nå også aktuell med både film og musikalversjon. Mer overraskende er det å se nykommeren «Kjedsomhetens filosofi» av Lars Svendsen på lista.

I selskap med Finn Skårderuds «Uro», som ikke er en listenykomling, viser dette noe av vårt behov for ettertanke og refleksjon. Kanskje et millenniumstegn?

  • Gutta som har ligget på lista i lang tid, ligger fremdeles trygt med sine billigutgaver. Erlend Loes «Naiv Super» og «Tatt av kvinnen» blir sikkert ikke mindre populære når han i løpet av et par uker kommer med sin nye roman «L».

Ari Behn, som har gjort seg vel så kjent ved muntlige raljeringer om forfatterkolleger, som med sin debutroman «Trist som faen», forsvinner nok heller ikke ut av lista med det første. Både navnet og uttalelsene vil bli husket utover i høstmørket. På godt - og vondt. Den mindre omdiskuterte, men like guttete Nick Hornby holder også stand, selv om både «Gutter er gutter» og «High Fidelity» har rykket ned noen plasser fra forrige måned.

  • Et spørsmål til slutt: Er det tull at det bare er jenter som leser bøker, eller er jenter faktisk opptatt av å lese bøker om (og av?) frustrerte gutter som ikke vil bli menn?