Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jenter og HIV

HIV/AIDS-EPIDEMIEN

rammer i stadig økende grad kvinner og jenter. Statistikken taler sitt tydelige språk om den dystre utviklingen: I Afrika sør for Sahara har jenter mellom 15 og 24 år nå tre ganger større risiko for å bli smittet enn gutter. I Sør-Afrika blir hver fjerde jente smittet av viruset før hun er 22 år gammel. På hele det afrikanske kontinentet er det nå svimlende 15 millioner kvinner som lever med smitten eller er AIDS-syke.

En av de viktigste årsakene til feminiseringen av epidemien er at kvinner i mange kulturer har liten eller ingen kontroll over egen seksualitet. Både i krigs- og konfliktområder og i sine egne nærmiljøer og hjem blir kvinner ofte offer for seksualisert vold. Generelt har kvinner i fattige land verken et godt nok helsetilbud eller muligheter for utdanning. Derfor vet mange kvinner svært lite om sykdommen. Dessverre er kvinner samtidig mer fysisk disponert for å bli smittet av viruset enn menn.

DE FOREBYGGENDE

metodene som hittil har vært brukt i kampen mot HIV/AIDS, har vist seg ikke å være tilstrekkelige for å redusere spredningen av sykdommen. Særlig gjelder dette for kvinner og jenter i fattige land. For gifte kvinner, eller kvinner som ikke har kontroll over sitt seksualliv, er avholdenhet som regel ikke et alternativ. Å være trofast gir ikke en kvinne god nok beskyttelse mot smitte så lenge hennes ektemann eller partner ikke følger samme praksis - slik tilfellet ofte er. Kondomer finnes både for kvinner og menn, men som regel er det ikke kvinnen som bestemmer om de skal brukes. Selv med de beste kampanjer for kondombruk er det svært vanskelig å lykkes med å få gifte par til å bruke kondom. Par som ønsker seg barn kan igjen komme til å stå overfor et meget vanskelig valg, siden det å ha ubeskyttet sex i håp om å bli gravid i store deler av verden innebærer høy risiko for HIV-smitte både for mor og barn. ABC-strategien (avholdenhet, trofasthet og kondombruk) virker altså ikke for et stort flertall av kvinnene.

INNSATSEN FOR

å forebygge HIV-smitte må intensiveres på internasjonalt toppnivå. Og tiltakene må tilpasses kvinners situasjon og behov. Det må også bevilges midler til å utvikle nye preparater som kan beskytte de mest sårbare og bidra til å demme opp for spredningen av viruset. Ett slikt preparat er mikrobisider, et revolusjonerende beskyttelsesmiddel for kvinner, som snart kan være innen rekkevidde for en hel verden. Mikrobisider er stoffer som dreper eller uskadeliggjør HIV-viruset. Brukt i form av en vaginal krem eller gelé, vaginalring eller liknende, vil mikrobisider gi kvinner en bedre mulighet til å beskytte seg mot HIV.

DE POSITIVE VIRKNINGENE

av mikrobisider kan neppe overdrives. Ifølge en fersk rapport fra Rockefeller Foundation kan selv et delvis effektivt mikrobisid i løpet av en treårs periode forhindre at 2,5 millioner kvinner, menn og spedbarn smittes av HIV. Med tanke på det kritiske behovet for bedre beskyttelsesmidler, særlig i utviklingsland, har den norske regjeringen ytt et betydelig bidrag til forskning på mikrobisider, i tillegg til å støtte arbeidet med å utvikle en vaksine mot AIDS. Norges bidrag til Internasjonalt partnerskap for mikrobicider (IPM) er i år 10 millioner kroner. I forslaget til statsbudsjett for 2005 har regjeringen gått inn for å doble dette beløpet.

Flere mikrobicider er allerede under uttesting. For å øke sjansene for å ha et effektivt mikrobisid klart til bruk innen 2010, må man kontinuerlig forske på, utvikle og prøve ut nye produkter. I tillegg til å finansiere vitenskapelig forskning må det internasjonale samfunnet også investere i infrastruktur for å sikre at mikrobicider kan distribueres til dem som trenger det mest så snart de blir tilgjengelige. Et godt samarbeid mellom legemiddelindustrien og frivillige organisasjoner vil være avgjørende for å lykkes på dette området.

SATSINGEN PÅ

forskning og utvikling av mikrobisider må økes dramatisk og raskt hvis potensialet skal kunne utnyttes. Ekspertene er enige om at det trengs ytterligere 1 milliard dollar (ca. 7 milliarder kroner) for at forsknings- og utviklingsarbeidet ikke skal stagnere. Foreløpig er det bare regjeringene i en håndfull europeiske land, deriblant Norge, Danmark, Irland, Nederland og Storbritannia, som har vært forutseende nok til å støtte IPM. Flere regjeringer og organisasjoner må stille opp.

Etter mer enn ti års forskning og utvikling ble mikrobisider endelig gjenstand for verdens oppmerksomhet under den 15. internasjonale AIDS-konferansen i Bangkok i juli i år. Skal kvinner kunne få tilgang på preparatene i løpet av de neste 5-10 årene, må imidlertid verdens ledere straks gå i gang med å støtte og finansiere forskning, gjennomføre flere kliniske forsøk og begynne å bygge opp infrastruktur som kan sikre at preparatene blir tilgjengelige for alle.

TEMAET FOR DEN

forestående markeringen av Verdens AIDS-dag 1. desember - «Kvinner og jenter, HIV og AIDS» - kunne neppe vært mer passende. Først når vi har utviklet et beskyttelsesmiddel som kvinner selv kan kontrollere, vil vi kunne oppleve en vesentlig nedgang i spredningen av HIV. I kampen mot en epidemi som er en av de største truslene mot utvikling i fattige land, vil mikrobisider kunne bli et svært viktig forsvarsmiddel. De vil kunne hjelpe oss med å redusere omfanget av HIV/AIDS-epidemien, og samtidig fremme likeverd mellom kvinner og menn ved å gi kvinner en reell mulighet til å beskytte seg mot smitte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media