Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jenter på vakt i Jerusalem

Dagliglivet som jentesoldat på patrulje i Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Det krever sannsynligvis jerndisiplin å få 18-årige israelske jentunger til å kroppsvisitere palestinske bestemødre, og denne finnes ikke i overflod blant rekruttene i den israelske filmen «Nesten hjemme».

De beveger seg mot grensen til mytteri, men det opphører like fort som det er begynt. Den politiske underteksten man leter etter i en film om unge jentesoldater som patruljerer i Jerusalems gater, bemanner grensepostene og krever ID-kort av enhver arabiskutseende mann, er bare glimtvis til stede. Mest handler det om vanlige tenåringsstrabaser; knytte vennskap, forelske seg, løsrive seg fra foreldrene, smugrøyke osv.

Det smeller ei bombe i nærheten av de to patruljerende 18-åringene Smadar (Smadar Sayar) og Mirit (Naama Schendar) omtrent midtveis i filmen. Det er klart at den har hatt fatale følger for tilfeldige forbipasserende, men episoden utlegges temmelig hverdagslig i filmen. Den nervøsiteten som utvilsomt må prege de unge soldatene etter nærkontakt med dødelig terror er ikke gjort til noe tema her.

Derimot virker filmen mer realistisk i forhold til den forlegenheten de unge jentene må føle når de tvinges til å intimidere voksne mennesker.

Ei jente har protestert mot jobben hun må gjøre som soldat, og hun er havnet i fengsel. Blant de andre er politikken et ikke-tema. Den politiske konflikten skal åpenbart ikke spille hovedrollen i denne filmen, men det er likevel skuffende lite plass til refleksjon her.

 TENÅRINGSLIV:  Om jentesoldater i Israel. Foto: FILMWEB/ AS FIDALGO
TENÅRINGSLIV: Om jentesoldater i Israel. Foto: FILMWEB/ AS FIDALGO Vis mer