Jenter plaffer ned gutta

Dataspill er også for jenter.

(Dagbladet.no): Else Lill Haugland er 19 år og opptatt av webdesign og photo. Men om kvelden og natta blir hun InsO, en taktiker med våpen i online-verdenen «Counter-Strike».

Haugland er med jenteklanen Matrix Warrior Girls som er villige til å angripe gutta på deres hjemmebane, dataspilling på høyt nivå.

- Jenter og «Counter-Strike» kan være hardt. Det er ikke så veldig mange jenter som spiller, eller tar det like seriøst som oss. Derfor blir det litt problematisk for jenter å få samlet et godt lag, i motsetning til gutter. Det blir også mer konkurranse mot gutta på grunn av dette. Har likevel på følelsen av at jenter glir mer og mer inn i miljøet, og de fleste av oss tar det seriøst, skriver Haugland i en e-post til Dagbladet.no.

Suksess

«Counter-Strike» er det mest populære skytespillet der folk spiller mot hverandre via nettet. Ideen er enkel, terrorister mot anti-terrorister, men det er spilt av tusenvis av verden over.

«Counter-Strike» er også løftet opp på et profesjonelt nivå. Rett før jul kjempet spiller fra 37 forskjellige land om en førstepremie på 200 000 kroner under en spillturnering i Dallas.

Og det har stort sett vært guttas lekegrind. Men det er ikke sikkert at hegemoniet varer evig. Den siste tida har flere og flere jenter også invadert den mannsdominerte spillverdenen.

- Det er mange gutter som er positive til at jenter spiller og det er kjempetrivelig. Men det er fortsatt en del av dem som sier: «Få bort jentene, de kan ikke spille!». Ekstremt latterlig, vi er jo likestilt gutta. Vi skal da vel kunne røre på musa og trykke på tastaturet like mye som dem. Vi kan da se og høre. Men heldigvis er flertallet positive, skriver Irene Strand (18).

Hun er Xenia i Matrix Girl Warriors som også består av svenske Linda «Ela» Barna (18), Tromsø-jenta Marte Kristine «phage» Bjørgve (17) og Britt Monika «Nikita» Gaustad Isaksen (24).

Alle sammen ble fort hekta og trekker fram taktikk og lagspillet som en viktig del av hvorfor «Counter-Strike» fascinerer.

- Counter-strike er strategi, taktikk, presisjon og perfeksjon, det er det som facinerer meg. Deilig animasjon er det også, slår Bjørgve fast.

- Det er bare å prøve

Snart starter Stian «Morpheus» Johansen opp spill-ligaen NESL her i Norge. Han er også manager for Matrix Warrior Girls. Han mener at jenter gjerne kan lykkes i en slik liga. Jentene forteller at de gjerne spiller 3-4 timer til dagen, men foreløpig er det mest for gøy.

- Målet er selvfølgelig å nå så langt som mulig. Men vi spiller først og fremst sammen for å ha det gøy og kjenne at vi utvikler oss i positiv retning, skriver Barna.

Hun forteller at det i Sverige finnes en rekke jenter som spiller «Counter-Strike» på et seriøst nivå. Her i Norge er det foreløpig ikke så mange. Stian Johansen kjenner til en annen klan som bare består av jenter. Den heter GirlzRox og består av fem jenter i alderen 18 til 23 år.

Matrix Warrior Girls tror at det må en holdningsendring til. Det er mer sosialt enn mange tror. Jentene chatter og holder kontakt via nettet mens de spiller. Og selv om det er mannsdominert, så har jentene de samme forutsetninger for å bli bra.

- Til dere jenter der ute, det er bare å prøve. Girlgaming blir større og større for hver dag, oppfordrer Gaustad Isaksen.

Ønsker du å komme i kontakt med andre Matrix Warrior Girls? Da kan du ta kontakt her:

MANAGER:</B> Stian «Morpheus» Johansen håper at flere jenter engasjerer seg i dataspill. Han er manager for Matrix Warrior Girls.
INSO:</B> - Miljøet innad i klanen er ekstremt viktig, mer viktig enn man kanskje vil anta, sier Else Lill Haugland.
XENIA:</B> Planene våre er å utvikle oss hardt, og satse på mer enn bare spilling innenfor Norge, sier Irene Strand.
PHAGE:</B> Marte Kristine Bjørgve har spilt konsollspill siden hun var 12.
ELA:</B> Linda Barna har spilt «Counter-Strike» siden mai i fjor.
NIKITA:</B> Britt Monika Gaustad Isaksen spiller for å ha det gøy.