Oslo 20100903
"Fittekvote" ny bok om kvinner i Befalsko
Manusforfatter Axel Hellstenius (t.v ) og bokdebutant Morten Skårdal
Foto Kristin Svorte
Oslo 20100903 "Fittekvote" ny bok om kvinner i Befalsko Manusforfatter Axel Hellstenius (t.v ) og bokdebutant Morten Skårdal Foto Kristin SvorteVis mer

Jenter, sex og fordommer

I romanen «Fittekvote» får vi vite hvordan det er å være ung jente i forsvaret.

||| - Jeg har snakket med ei jente, som har våknet opp med en gutt i senga. I felt er du en av gutta, men med en gang du er tilbake i leiren, er du et sexobjekt, sier Axel Hellstenius.

Forfatteren, som blant annet står bak manus til filmene «Elling» og «Døden på Oslo S», har selv erfaring fra forsvaret.

I 1979 gikk han befalsskolen i Kongsberg sammen med Morten Skårdal. Mens Hellstenius satset på pennen, valgte Skårdal en karriere som yrkesoffiser.

Nå har de møttes igjen. Resultatet er blitt den skjønnlitterære ungdomsboka «Fittekvote».

Komme i buksa-konkurranse
Boka handler om tjue år gamle Victoria Bakke, som søker befalsskolen. Kontrasten fra morens frisørsalong til Rena leir blir voldsom, spesielt fordi forholdet til kjæresten Christian må holdes hemmelig i de militære rekker.

- Valget om å signere kontrakt for utenlandstjeneste etter befalsutdanning, og det å være jente i et mannsdominert miljø, står sentralt, sier Hellstenius.

Språket og tonen i forsvaret kan være hard og seksualisert, og tas opp indirekte som en del av den militære kulturen som skildres.

- Det er mange former for seksuell trakassering. I boka har guttene en konkurranse om hvem som kommer først i buksa på Victoria. Det er én variasjon, sier han.

Fordommer mot jenter
Hellstenius har ønsket å bruke forsvaret som ramme for en fiksjonsfortelling siden 80-tallet, og kontaktet Skårdal i 2004.

De siste seks årene har de hatt en mengde møter, utvekslet kunnskap og snakket med tjue befalselever, både gutter og jenter, ved Rena leir.

De var aldri i tvil om å ta utgangspunkt i ei jente.

- Fittekvote er ikke et akseptert ord, men vi kan ikke utelukke at det brukes på brakka. Det er ikke lenger tvil om at jenter kan bli gode soldater og offiserer.

- Likevel må ei jente jobbe hardere for å bli akseptert som «en av gutta», sier Skårdal, som er orlogskaptein ved FLO IKT på Kolsås.

Sersjant som konsulent
Forfatterne har også hatt den 21-år gamle sersjanten Amalie Egeberg som konsulent for boka. Alt for å kunne skildre en så realistisk historie som mulig, i et fiksjonsunivers.

Hun har ikke kommet med egenopplevde hendelser, men lest og kommentert Hellstenius og Skårdals manus underveis.

- Jeg har vært gjennom en «helvetesuke» og kjent på mange av de samme følelsene som Victoria. Axel og jeg har snakket om episoder og tema, som gjør at Victoria kan gjenspeile ei jente i dagens forsvar, forteller Egeberg, som syns konsulentjobben var morsom.

Mer seksuell trakassering i forsvaret
Mye har vært skrevet om jenters mottakelse i forsvaret.

I 2008 ble det utført en helse- og medarbeiderundersøkelse av Forsvarets sanitet, som viser at 10,5 prosent av forsvarets kvinner under 36 år, har vært utsatt for seksuell trakassering.

Det tallet er tre ganger så høyt som for andre yrkesgrupper.

Egeberg syns det er viktig med en annerledes militærbok. Hun har ikke selv vært utsatt for seksuell trakassering, men mener det er uakseptabelt at jenter utsettes for det.

- Jeg syns det er leit at mange har opplevd denne formen for overgrep, derfor er det bra at temaet får fokus, selv om jeg ikke opplever det som hovedtema i «Fittekvote». En roman griper leseren på en annen måte enn en rapport, sier sersjanten ved Kjevik militærleir.
?
Boka kommer rundt 20. september.

KONSULENT: Sersjant Amalie Egeberg har kommentert bokmanuset underveis. Foto: Privat
KONSULENT: Sersjant Amalie Egeberg har kommentert bokmanuset underveis. Foto: Privat Vis mer