Jenter som hviner i flokk

HJERNEN: Dypere deler av hjernen tar overhånd når massehysteri utløses.

MASSIVT: Jenter er ikke mer «hysteriske» enn gutter, de bare tar det ut på forskjellige områder, skriver Sigmund Karterud.
 Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
MASSIVT: Jenter er ikke mer «hysteriske» enn gutter, de bare tar det ut på forskjellige områder, skriver Sigmund Karterud. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tusenvis av opprømte jenter satte deler av Oslo sentrum på hodet i forrige uke da idolet Justin Bieber iscenesatte seg selv. En ting er de åpenbare risikoelementene som er forbundet med tettpakkede menneskemengder i følelsesmessig ubalanse og hva dette krever av ansvarlige arrangører. Men hva er selve fenomenet er uttrykk for?

Mennesket er et lettpåvirkelig vesen. Spesielt lar vi oss påvirke av personer, ideer og institusjoner vi ser opp til. Dette ligger i vår natur. Det at man intuitivt stoler på sine (idealiserte) tilknytningspersoner, har nok lønt seg i evolusjonens løp. Også dette at man har en nedlagt evne til å imitere andre. Læring gjennom imitering er viktig.

Mennesker er ekstra påvirkelige i grupper. Det har vært kjent i uminnelige tider at mer «primitive» sider ved mennesket lettere får utløp i gruppesammenheng, og dette har kynisk vært utnyttet av alskens folkeforførere. Hitlers vei til makten var som kjent brolagt med nøye regisserte massemønstringer der han suggererte inn sitt primitive budskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer