Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jenter til kamp

Johanna tvinges til å ta fjerde klasse om igjen. Det opplever hun så urettferdig at hun sammen med venninnen Selma legger i vei for å stevne frøken for Europa-domstolen i Strasbourg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om de to 11-åringenes krumspring for å komme dit handler denne søte barnefilmen. Den handler også om voksnes uforstand, strikte autoriteter, om vennskap, hjelpsomhet, skilsmissebarn og foreldreforhold. Det er ganske mye på en gang.

Jentene, spilt av Anna Sjögren og Grete Havnesköld, er to sjarmtroll som naturlig bærer den byrden det er å være det absolutte midtpunkt i en hel film. De er lette å identifisere seg med, som hele prosjektet - så ytterst velment i sin iver etter å ta ungenes parti.

Det er så velment at det ødelegger en del. Ikke bare er jentene usedvanlig heldige med folk og fe langs landeveien, det er greit nok i en barnefilm. Men ville en elskelig farmor virkelig vært så lettsindig behjelpelig som i «Selma & Johanna»? Tror ikke det. Strikken er tøyd for langt - både i varighet og logikk.

Kanskje er det en voksenreaksjon, kanskje ikke.