Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jeppe helt på vidda

KAUTOKEINO (Dagbladet): - Onde tunger vil ha det til at jeg er dobbelt kvalifisert til å spille Jeppe - som skuespiller og som god venn av flaska! flirer Nils Utsi (54). Svetten renner og den godeste Nils tar en velfortjent pause i prøvene til Holbergs klassiker «Jeppe paa Bjerget».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stykket har premiere ved det samiske teatret i Kautokeino 6. mars.

Etterpå venter turné Nordkalotten rundt samt forestillinger i Oslo og Stockholm.

Janken Varden har hoppet ut på dypt vann, eller helst vandret ut på kald vidde, og tatt på seg å være instruktør for en Jeppe-versjon verden aldri har sett maken til.

Sjaman

Vår alles kjente Jeppe er blitt til «Jeagge-Jussa» (Jeppe i myra), plassert midt i en samisk verden.

I stedet for en doven, tjukk og treg Jeppe, møter vi en spretten Jussa som holder til i en ussel gamme og plutselig våkner i en luksuriøs samisk drømmeverden. Her er ingen baron, men derimot en rik flyttsamehøvding.

Doktoren er en sjaman, en nordmann med dårlige kunnskaper i samisk herjer rundt som skatteinnkrever.

Nils Utsi er glad for å være i en hovedrolle igjen, og bobler av slik spillelyst på scenen at Janken Varden i hvert fall ikke behøver be om mer dramatikk.

- Du kjenner skikkelsen godt?
- Jeg har nytt meget av det sterke, ja. Og jeg kjenner mange som ligger under for alkohol. Jeg kan det der, ferdig med det, sier Nils Utsi.

Antes far

Han ble kjent for det norske folk som far til Ante i TV-serien uten datomerking, reprisene stopper aldri. Han har spilt en lang rekke store roller ved Hålogaland Teater og var en sentral figur i Nils Gaups film «Veiviseren».

- Nå er det virkelig på tide at samene får møte en av scenens klassiske komedier på sitt eget språk. I Sameland er det mange drankere. Hit kom brennevinet og kirka hånd i hånd. Alle kjenner en type som Jeppe. Her er det silkerampen som drive gjøn med en stakkars fyllik, som likevel har sine gode sider. Dette vil mitt folk like, slår Nils Utsi fast.

Nils Utsi har aldri før spilt en hovedrolle på sitt morsmål samisk. Et språk han aldri fikk lære å lese og skrive på skolen, det har han måttet streve med i voksen alder.
Janken Varden har lagt vekt på å lage en så visuell versjon som mulig, slik at publikum kan henge med i handlingen uten å skjønne alle ordene.

DRIKKFELDIG: Hvorfor drikker Jeppe? Nils Utsi (t.v) spiller Jeppe på samisk og instrueres av Janken Varden mens Toivo Lukkari skjenker stadige påfyll.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!