Jeppe on the rocks

Glem alt du før har sett av Holberg og Jeppe på berget. På Det Norske Teatret vaskes Jeppe nå så ren av alle tidligere pudderstøvkonvensjoner at han framstår som en vaskeekte 1990-tallsfigur i en spenstig og rocka oppsetning full av overraskelser og eksperimentelle krumspring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tukler med Jeppe

Og på spørsmålet om hvorfor Jeppe drikker, så gir denne oppsetningen deg svaret. For her våkner Jeppe opp i baronens overdådige muslingformede seng, omringes av en krans barmfagre babes med gedigne røyskattparykker på hodet, iføres svart kimono og får en hel sushibar levert til frokost. Kan man gjøre noe annet enn å ta seg en pinne når man utsettes for sånt?

Dristig

Det er den svenske regissøren Olof Lindqvist som serverer oss denne Jeppe så fri for danske folkekomedieklisjeer og blafrende brokader. Men selv om settingen er en annen - Åse Hegrenes har laget skråstilte drabantbyvegger, Ingrid Nylander har sydd Donna Karan/asiatisk inspirerte klær og Jon Eikemos Jeppe kommer slentrende inn i grønn joggebukse og Rimi-T-skjorte - så mister oppsetningen aldri fokus. Nemlig vinklingen på den hundsete alkisen Jeppe som havner som leketøy og tidtrøyte for en samvittighetsløs og maktberuset baron (Jan Grønli).

Det er det dristige, ja, nesten respektløse, scenespråket og den ekspressive og lekne spillestilen som gjør dette til en annerledes og forfriskende teateropplevelse. Her er mellomspill med storby-absurd og lett spastisk koreografi, rockegruppa Bob Hund akkompagnerer Jeppe på hans vei etter grønnsåpe, og hjemme venter Nille (Nina Woxholtt) med krabasken, en guffenbrun dobørste, i -nille-bærepose.

Glimrende

Og det er Jon Eikemo som hele tida holder kontakten til Holberg og til denne elskelige, naive og feige skikkelsen hans, med så mye harme, og med så lite mot. Jon Eikemo har krøpet inn under huden på kujonen, vokser som en stormann på oppadgående rus, og synker sammen på nedadgående. Det er en glimrende rolleutførelse.

En sånn nytolkning av Holberg lover faktisk godt for både teatret og Holberg i det neste århundre.

NYTOLKNING: Jon Eikemo har krøpet under huden på Jeppe og utfører rollen glimrende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer