Jern-Jorun

Jorun Stiansen (21) er treningsnarkoman med dårlig samvittighet. Den optimale uka består av fem harde treningsøkter og turgåing i helgene.

Dagbladet møtte den energistruttende Idol-vinneren på hjemmebane - ikke i hjembygda Vennesla, men i et treningsstudio i Oslo. Mye av hennes suksess kan tilskrives disiplin og et hardt fysisk program over flere år.

-  Det er utrolig godt, det er lenge siden jeg har løftet vekter nå, innrømmer Idol-Jorun.

Soul- og r\'n\'b-fritt

Neste uke albumdebuterer årets Idol-vinner. «Unstable» er blitt den plata Jorun Stiansen har ønsket å lage, og det er en Jorun som nok lyder annerledes enn den vi kjenner fra Idol-konkurransen.

For her er det lite soul og r\'n\'b, som er det musikalske uttrykket som best har festet seg ved artisten.

-  Det er utrolig mange sider ved meg, men soul og r\'n\'b-greia er

ikke til stede her. «Unstable» er ei poprockplate med tøffe gitarer. Dette er den plata jeg vil lage nå. Seinere vil jeg sikkert gjøre andre ting. Jeg liker forskjellige artister som Andrea Bocelli og Animal Alpha, sier Jorun.

Presser kroppen

 UTE AV TRENING: Jorun Stiansen elsker å trene. I mange år har hun drevet styrketrening med vekter, men Idol-suksessen har tatt den plassen. -  Jeg skal begynne å trene mer jevnlig, for nå kommer jeg til å bli skikkelig støl, sier Idol-vinneren, som er klar med sin albumdebut. Foto: Bjørn Langsem
UTE AV TRENING: Jorun Stiansen elsker å trene. I mange år har hun drevet styrketrening med vekter, men Idol-suksessen har tatt den plassen. - Jeg skal begynne å trene mer jevnlig, for nå kommer jeg til å bli skikkelig støl, sier Idol-vinneren, som er klar med sin albumdebut. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Idol-vinneren er ingen førstereisjente i helsestudioet. Det å trene og løfte vekter har fulgt henne i mange år. Hun begynte tidlig med turn og fotball, men etter hvert ble det styrketrening.

-  Det siste halve året har jeg ikke trent så mye som jeg skulle ønske. Jeg elsker å presse kroppen fysisk.

-  Det jeg ikke er så flink til, er å trene kondis. Det må jeg bli bedre på. Det er ganske kondisjonskrevende å opptre live.

Alle som har sett Jorun i aksjon, ser en energiplugg som strutter av krefter. Hun beskriver seg som en propell.

-  Mamma sier at jeg har maur i buksa. Jeg klarer ikke å sitte rolig lenge, derfor er trening viktig. Jeg tar ut masse energi, samtidig som det gir meg overskudd.

Ikke møtt veggen

Jorun Stiansen forteller om et hektisk halvår, som toppet seg i sommer. Da har hun vært hovedattraksjonen på den store Idol-turneen og spilt inn plate.

-  Sommerferie, hva er det? Jeg har ikke hatt tid til soling og bading, jeg har bare reist på kryss og tvers av landet og kombinert det med studiojobbing.

-  Sliten? Nei, men noen dager har vært tyngre enn andre. Men jeg har ikke møtt veggen, som Fædrelandsvennen skriver.

Hun forteller at hun neglisjerer det negative hun leser om seg og de andre Idol-deltakerne. Men det å ikke å bli tatt på alvor, irriterer henne kraftig.

-  Jeg har ikke kommet lett til suksess. Det irriterer meg at folk sier og skriver at jeg og de andre Idol-deltakerne ikke er seriøse artister. Da kan de jo bare se Kurt Nilsen inn i øynene og si det.

Hun forteller at det siste året har gjort henne sterkere, tøffere og mer selvstendig.

Paperboys-fan

Plata er spilt inn med Idol-dommer David Eriksen som produsent og hovedlåtskriver. Men Jorun Stiansen har selv deltatt aktivt i prosessen.-  Jeg er veldig fan av Paperboys, og det å få Vinnie med på å synge på albumtittelen, var stort.

Hun er kjempestolt over «Unstable», men har stålsatt seg i forhold til kritikkene.

-  Jeg har forberedt meg på både terningkast en og to. Men jeg lar ikke det negative knekke meg.