Jernia på nattbordet

Årets hittil mest massivt annonserte litterære verk er uten tvil «Jernia Høstkatalogen 2002».

  • Våkne lesere vil ha lagt merke til de helsides annonsene der denne anonymt utgitte boka blir sammenliknet med verdenslitterære verker. Henrik Ibsens «Peer Gynt» blir avfeid som «151 sider om en fyr som bare juger og rir rundt på en bukk», William Shakespeares «Hamlet» som «203 sider om en fyr som står og prater med en hodeskalle», samme dikters «Romeo og Julie» er «284 sider som ender i tragedie», Kafkas «Prosessen» betegnes som «248 sider uten et eneste bilde», Dostojevskijs «Idioten» er «678 sider om en idiot», Knut Hamsuns «Sult» avfeies som «147 sider om en fyr som sutrer fordi han ikke har spist på en stund», Snorre er «687 av en mann som drakk mjød og spiste fluesopp», Platons «Staten» er «373 sider med bare ord» og Darwins «Artenes opprinnelse» er «367 sider som forteller at du er i slekt med en apekatt».
  • Den anonyme dikteren bak «Jernia Høstkatalogen 2002» har med andre ord uvanlig høye ambisjoner. De gjentas i forordet, som postulerer at du i denne boka vil «finne nettopp det du trenger». Selv ikke de mest pralende og selvsentrerte blant våre romanforfattere og lyrikere bruker så store ord. «Jernia Høstkatalogen 2002» inneholder fotografier av hele tusen gjenstander, ispedd beskrivende tekster, priser, aforismer og prosadikt.
  • Boka er åpenbart innrettet på å løse det moderne menneskets innerste problemer, og er trolig velegnet for den som har behov for å få redusert volumet av ledig plass i hjemmet sitt. Her er nok av ting som effektivt kan fylle opp skuffer, skap, boder, garasjer og andre tomrom i menneskets tilværelse. Slik sett er katalogen en slags høysang til den praktisk innrettede materialismen. Hvert hjørne av tilværelsen kan bokstavelig talt slipes ned, for eksempel med en såkalt «hjørnesliper». Og lytt til diktet «Spør hendene dine...»: «Bruk litt tid når du/skal kjøpe et nytt/verktøy./Sammmenlign. Hold/det i hånden./Lenge. Klem på/det/Prøv det./Ta i litt. Det er først/og fremst hendene/og armene dine/som kan gi deg/den riktige tilbake-/meldingen».
  • Mer aforistiske i formen er utsagn som «Det meste kan gjøres elektrisk», «Det lønner seg å tenke som en tyv», «7 millimeter er nok for en mus» og det oppsiktsvekkende «Du trenger ikke vann for å vaske gulvet». Den anonyme forfatterens visdom om menneskets eksistensielle kår kan dessuten sammenfattes i den ultrakorte, haikuinspirerte læresetningen som lyder slik: «Alt kan limes!» Et utsagn som i motsetning til de fleste verdenslitterære produkter uttrykker en utilslørt optimistisk holdning til tilværelsen.