Jernring rundt Oscar

LOS ANGELES (Dagbladet): Oscar skjelver i terrorfrykt. Aldri før har vaktholdet rundt Hollywoods største kjendisparade vært større. Ingen kommer innenfor kvartalet der Oscar-utdelingen skjer, uten å være sikkerhetsklarert.

Dagbladets bil ble saumfart av bombejegere før den kunne parkere under Kodak Theatre i går - enda det da var fire dager igjen til filmeliten samles i kinoen. Når den røde løperen fylles med filmstjerner søndag kveld, kommer akkurat dette nyoppussede og fasjonable teateret på Hollywood Boulevard til å være et av de best bevoktede stedene i verden.

Bombesøk

For første gang på 42 år foregår Oscar-utdelingen i Hollywood - den har tidligere holdt hus andre steder i Los Angeles - noe eiendomsbesittere i området i utgangspunktet var glade for. Så kom 11. september og alt ble forandret. Oscar er et symbol på amerikansk kulturimperialisme og dermed terrormål.

Nå har de lokale gårdeierne og det amerikanske filmakademiet, som står bak Oscar-utdelingen, blitt enige om omfattende sikkerhetstiltak:

Gater i kvartalet rundt Kodak Theatre har allerede vært stengt for trafikk i noen dager og vil forbli det til mandag. Eiendommer, restauranter og butikker i nabolaget skal stenges og gjennomsøkes for bomber i timene før utdelingen starter søndag kveld.

Filmakademiet har kjøpt et nedlagt ungdomsherberge, som har utsikt til Kodak Theatre. Alle husker hvordan president Kennedy ble skutt.

Alle sjekkes

- Vi vil ikke ta risken på at folk vi ikke vet identiteten til skal sitte ved vinduene der, sier akademiets direktør Bruce Davis.

Faktisk vil han ikke la noen han ikke vet identiteten til komme i nærheten av Kodak Theatre søndag kveld. Alle som skal inn for å se showet, har fått billettene utstedt i sitt eget navn og må identifisere seg før de kommer inn.

Også til tribunene ved den røde løperen, der fans før kunne ligge i kø i flere dager før showet for å få seg en plass med utsikt, har man i år delt ut personlige billetter. Ingen får stå der uten først å ha blitt grundig sikkerhetssjekket og godkjent av filmakademiet.

Ingen burka

Men selv om terrorfrykten, og nasjonalfølelsen, ligger tungt over Hollywood om dagen, vil ikke Oscar-showet bli en nasjonalromantisk samlingsstund med sentimentale hyllester til brannmennene i New York - slik til åpningsseremonien for vinter-OL i Salt Lake City ble.

Programleder Whoopi Goldberg skal riktignok ta hensyn til folks følelser og:

- ...hun skal ikke ha på seg burka, men vi skal forsøke å være morsomme, sier Bruce Vilanch - som skriver vitsene hennes.

TERRORMÅL: I går ble de store Oscar-statuettene satt på plass utenfor Kodak Theatre. Amerikanerne er redd de er terrormål, og vokter over Oscar med streng sikkerhet.
FORTSETTER: Alle som skal gå på og stå i nærheten av denne røde løperen søndag, må være sikkerhetsklarert.
BOMBESJEKK: Her sjekkes Dagbladets påskegule Ford Mustang for sprengstoff før den får parkere i Hollywood.