Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jespersen og Valebrokk siktet

Politiet har avsluttet etterforskningen av Otto Jespersens flaggbrenning og vedtatt å sikte ham sammen med TV 2s sjef Kåre Valebrokk.

Politiet har siktet begge etter straffelovens paragraf 95, 1. ledd, sier politiadvokat Harald Bilberg til Dagbladet.no.

- Saken blir oversendt stats- og deretter riksadvokaten en av de nærmeste dagene.

Bilberg kan ikke opplyse hvilken straffereaksjon politiet innstiller på, og understreker at riksadvokaten godt kan velge å henlegge saken. Da blir det ikke tatt ut tiltale mot TV-komikeren og sjefen hans.

Sjelden brukt lov

- Jeg ønsker ikke å kommentere siktelsen før jeg har mottatt den skriftlig, sier Otto Jespersen til Dagbladet.no gjennom sitt managment.

Den profilerte tv-komikeren, som har som varemerke å spotte myndighetspersoner, ble informert om siktelsen i går, ifølge TV 2.

Sjelden brukt lov

Strafferammen for skjending av fremmed lands flagg er ett års fengsel, men en slik sak vil normalt bli oppgjort med en bot.

Valebrokk har etter den omtalte flaggbrenningen i Torsdagsklubben 13. februar, framholdt at lovbestemmelsen er sovende og knapt har vært anvendt siden 30-årene. Bilberg opplyser at Høyesterett stadfestet en dom etter paragraf 95 i 1993, også den gang gjaldt overtredelsen brenning av USAs flagg.

- TV 2 ble gjort oppmerksom på siktelsen mot Valebrokk og Jespersen i går ettermiddag, sier konserndirektør Rune Indrøy til Dagbladet.no

Sjefredaktør Kåre Valebrokk er for tiden i utlandet på tjenestereise og har derfor foreløpig vært tilgjengelig for kommentar.

Nekter å betale bot

Sjefredaktør Kåre Valebrokk var i avhør ved Sentrum politistasjon i Oslo fredag 25. april i år. Da gjorde han det klinkende klart at han ikke kom til å vedta noen bot om saken endte med siktelse og forelegg.

- Jeg kommer ikke til å vedta noen bot, fordi dette er innenfor grensene for ytringsfrihet, sa Valebrokk til Dagbladet etter avhøret.

Valebrokk føler at hele saken bare har skaffet han ekstra mye arbeid. Om han hadde visst det på forhånd ville han ha nektet gjengen i Torsdagsklubben å sette fyr på flagget.

Anmeldt av menighet

TV-programmet ble sett av 848 000, Det var pastor Finn Henrik Larsen i frimenigheten Regnbuen Kristne Fellesskap på Lørenskog som anmeldte Jespersen og Valebrokk. Også assisterende redaktør Bjarte Ystebø i den kristne ukeavisa Norge IDAG står bak anmeldelsen.

- Det er godt at politiet tar norsk lov alvorlig og siktelsen underbygger også man ikke kan tillate seg hva som helst i humorens navn. Det var også poenget mitt med denne anmeldelsen. Man kan nemlig ikke drive lovbrudd bare fordi man er humorist, sier pastor Finn Henrik Larsen.

Rammer mennesker

Pastoren mener også at siktelsen underbygger hans påstand om at alle former for humor og satire som går på bekostning av andre mennesker, ikke alltid er den beste form for humor.

- Men det betyr ikke at vi ikke kan ha det hyggelig og morsomt for det, sier Larsen.

Reaksjoner til ambassaden

USAs ambassade fikk mange telefoner fra seere som reagerte på Jespersens flaggbrenning. Et paradoks i saken er at mens det er ulovlig å brenne det amerikanske flagget i Norge, er det fullt lovlig i USA.

Torsdagsklubben kalte det hele for et «uhell», etter flaggbrenningen. Da en anmeldelse lå på bordet tok Otto Jespersen det med knusende ro.

- Det er mystisk at det er de ytterliggående kristne organisasjonene som er så opptatt av å verne om det amerikanske flagget, samtidig som de ikke nøler med å bombe muslimske land tilbake til steinalderen, sa Jespersen dengang til Dagbladet.

FORBUDT:</B> Det var under Jespersens monolog om USAs opptrappingen av Irak-krigen, at det amerikanske flagget tok fyr i et stearinglys. Torsdagsklubben kalte det hele «et uhell».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media