Jesus-film ble for sterk kost

Mel Gibsons Jesus-film ble for sterk kost for en kvinne i Kansas. Hun fikk hjerteinfarkt under korsfestelsesscenen og døde, meldte en lokal fjernsynsstasjon.

Onsdagens premiere på «The Passion of the Christ» i byen Wichita ble avbrutt mens den rundt 50 år gamle kvinnen ble hentet av sykepleiere, men livet hennes sto ikke til å redde. Dermed tok den opphissede diskusjonen om filmen en ny og tragisk vending.

Filmen hadde premiere på rundt 4.000 amerikanske kinoer på askeonsdag, som er en gammel kristen botsdag og markerer innledningen av fastetiden. Fasten fører fram til påske, da Jesus ifølge den kristne lære ble dømt og korsfestet.

Kritikk

Før onsdagens premiere kom den hardeste kritikken mot «The Passion of the Christ» («Kristi Lidelser») fra jødiske grupper som mente filmen var antisemittisk. De hevdet at regissør Gibson framstilte jødene som grusomme, blodtørstige og hevnlystne.

Lederen for den jødiske organisasjonen Anti-Defamation League Abraham Foxman sa onsdag at Gibson framstilte de romerske okkupantene av datidens Israel som alt for forståelsesfulle. Han burde gitt romerne mer av skylden for Jesu lidelser, mente Foxman.

Men USAs filmkritikere er mindre opptatt av religionshistoriske skyldspørsmål og mer av voldsscenene i filmen. Den ansette avisen Washington Post beskrev torsdag filmen som «nærmest voldspornografisk», mens ukemagasinet Newsweek kalte den «nådeløst brutal».

Belegg

Storavisen Los Angeles Times skrev at problemet med Gibsons Jesus-skildring er at «den intense sadismen» i deler av filmen helt overskygger de andre delene. New York Times konstaterte tørt at «voldsscenene ikke ser ut til å gå ut over det Bibelen gir belegg for».

Ekteparet Carlene og John Morrow var blant kinogjengerne som fikk med seg premieren i New York, innrømmet at hun til tider måtte kjempe mot trangen til å lukke øynene.

- Men slik måtte filmen være, så brutal var virkeligheten den gang, sa hun.

Det katolske erkebispedømmet New Yorks overhode, kardinal Edward Egan, ber kristne og jøder føre diskusjonen om filmen med ydmykhet og visdom. Begge parter bør huske at Jesus selv ga sitt liv, og ingen bør anklages for å ha tatt det fra ham, sier Egan.

(NTB)

STERK KOST: Mel Gibsons film «The Passion of the Christ».