Jesus, for en film!

Mel Gibsons film om Jesu 12 siste timer viser grov lemlestelse og smerte. Enkelte jødiske grupper oppfordrer til boikott av filmen.

LOS ANGELES (Dagbladet): - Jeg ville at filmen skulle være sjokkerende og ekstrem. Jeg vil dytte publikum over kanten, slik at de kan se hans enorme offer, og hans evne til å holde ut og samtidig tilgi og gi kjærlighet, selv med den ekstreme smerten, lidelsen og latterliggjøringen han ble utsatt for, sier Mel Gibson i et intervju med den amerikanske tv-kanalen ABC i dag. Gibson, som både har finansiert, vært medforfatter av filmmanuset og regissert filmen, håper at filmen skaper debatt.

- Jeg håper dette inspirerer til selvanalyse.

Smertefull film

Dagbladet har sett filmen, som kommer på norske kinoer 26. mars, og la det være klart: så mye vold og lidelse som i «The Passion of the Christ», er sjelden kost på film, spesielt signert en høyt profilert Hollywood-stjerne.

Blodet renner og huden flerres av etter piskeslagene, bolter slås gjennom hender og føtter. Lemlestelsen og brutaliteten overgår det meste du har sett på lerretet. Du føler deg herjet med og mentalt mørebanket etter Gibsons to timer lange film om Jesu siste 12 timer.

Ikke uventet skaper filmen ulike reaksjoner - fra lovprising til total slakt. Det eneste de fleste ser ut til å være enige om, er at Jim Caviezel i rollen som Jesus gjør en imponerende jobb.

- Dette er den mest smertefulle jobben jeg har hatt - og noen gang vil ha, sier Caviezel til Dagbladet.

- Jødehat

«The Passion of the Christ» har i over ett år vært den mest omdiskuterte filmen i USA. Flere jødiske talspersoner, deriblant Marvin Wier fra Simon Wiesenthal-organisasjonen mot jødeforfølgelse, mener Gibsons film er «gjennomsyret av jødehat».

- Samtlige av jødene som opptrer i filmen, bortsett fra Jesus og hans disipler, framstilles som gjennomført onde, sier Wier. Gibson, som selv er katolikk, avviser at filmen er antisemittistisk.

- Å være antisemittistisk er ukristelig og en synd som går imot min tro. Denne filmen handler om tro, håp, kjærlighet og tilgivelse, sier filmskaperen.

Årets filmoverraskelse

Nå mobiliserer en rekke kristne grupper i USA til valfart mot kinosalene. Flere kirkeledere har kjøpt billetter til menighetene sine foran USA-premieren 25. februar.

Det er ventet at filmen som Gibson i fjor sleit med å finne en distributør for, vil bli en publikumssuksess. Prognosene viser at filmen - hvor dialogen foregår på språkene på Jesu tid: latin og arameisk - kan spille inn rundt 30 millioner dollar første helga.

Selv i filmsentret Hollywood er det sjelden kost at filmer får så mye oppmerksomhet, og filmspesialisten Paul Dergarabedian understreker at Gibson balanserer på en knivsegg med «The Passion of the Christ».

- Krangel på forhånd kan styrke billettsalget eller ødelegge filmens sjanser fullstendig. I dette tilfellet ser folk først og fremst ut til å være nysgjerrige. Jeg har aldri sett alle bitene i puslespillet falle sammen på denne måten, sier Dergarabedian.

EKSTREM: Mel Gibson har laget filmen om Jesu siste 12 timer. Den omdiskuterte filmen har premiere i Norge 26. mars.
BLODIG: Jim Caviezel i rollen som Jesus.