Jesus forvandlet folk til griser og dukket opp i India etter sin antatte død

Sannhet er et vidt begrep i to nye Jesus-biografier.

MILD OG FROM: Søndagsskoleutgaven er den Jesus alle kjenner: mild og barmhjertig. Men hvem var han bak masken?
MILD OG FROM: Søndagsskoleutgaven er den Jesus alle kjenner: mild og barmhjertig. Men hvem var han bak masken? Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Midt oppe i alle de kvikk lunsj, krim og kos-orgier påsken byr på, fins det enkelte som stanser opp et øyeblikk og spør seg hva vi egentlig feirer når vi tar oss fri i halvannen uke midt i en hektisk vårsesong. Kort sagt: Hvem var egentlig Jesus?

To slike grublere utgir bøker akkurat nå. De risikerer selvsagt å drukne i flommen av påskekrim, til tross for at det de har å fortelle, rommer alt man måtte være interessert i av dramatikk, drap, forfølgelse, rettsdrama og henrettelse. Historie og myte NRKs utenriksmedarbeider og forfatter Tomm Kristiansen utgir boka «Jesus — Frelser og opprører», mens Tor Åge Bringsværd kommer med «Jesus». Begge er forholdsvis korte og engasjerte. Men de opererer med stikk motsatt utgangspunkt.

Kristiansen holder seg først og fremst til de fire bibelske evangeliene, men supplerer sin fortelling med historiske fakta fra samtida. Man kunne si at han er på jakt etter det Jacob Jervell har kalt «historiens Jesus».

Bringsværd er ikke opptatt av å gjenta det som står i det nye testamentet. Han formidler snarere det som fins av kunnskap om mytene og legendene rundt Jesus, hentet fra andre kilder, ikke minst de såkalte apokryfe evangeliene, de mange, ofte merkelige, beretningene som ikke kom med i Bøkenes Bok. Han forsøker å finne den mytiske Jesus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer