MILD OG FROM: Søndagsskoleutgaven er den Jesus alle kjenner: mild og barmhjertig. Men hvem var han bak masken?
MILD OG FROM: Søndagsskoleutgaven er den Jesus alle kjenner: mild og barmhjertig. Men hvem var han bak masken?Vis mer

Jesus forvandlet folk til griser og dukket opp i India etter sin antatte død

Sannhet er et vidt begrep i to nye Jesus-biografier.

ANMELDELSE: Midt oppe i alle de kvikk lunsj, krim og kos-orgier påsken byr på, fins det enkelte som stanser opp et øyeblikk og spør seg hva vi egentlig feirer når vi tar oss fri i halvannen uke midt i en hektisk vårsesong. Kort sagt: Hvem var egentlig Jesus?

To slike grublere utgir bøker akkurat nå. De risikerer selvsagt å drukne i flommen av påskekrim, til tross for at det de har å fortelle, rommer alt man måtte være interessert i av dramatikk, drap, forfølgelse, rettsdrama og henrettelse.
Historie og myte NRKs utenriksmedarbeider og forfatter Tomm Kristiansen utgir boka «Jesus — Frelser og opprører», mens Tor Åge Bringsværd kommer med «Jesus». Begge er forholdsvis korte og engasjerte. Men de opererer med stikk motsatt utgangspunkt.

Kristiansen holder seg først og fremst til de fire bibelske evangeliene, men supplerer sin fortelling med historiske fakta fra samtida. Man kunne si at han er på jakt etter det Jacob Jervell har kalt «historiens Jesus».

Jesus forvandlet folk til griser og dukket opp i India etter sin antatte død

Bringsværd er ikke opptatt av å gjenta det som står i det nye testamentet. Han formidler snarere det som fins av kunnskap om mytene og legendene rundt Jesus, hentet fra andre kilder, ikke minst de såkalte apokryfe evangeliene, de mange, ofte merkelige, beretningene som ikke kom med i Bøkenes Bok. Han forsøker å finne den mytiske Jesus.

Fortellerformen er også svært forskjellig hos de to. Kristiansen skriver en slags dokumentarroman, Bringsværd mer som en nysgjerrig forsker.
I England og India Begge er underholdende. Men mest uvanlig stoff finner du uten tvil hos Bringsværd. Det pussige er at Kristiansen, som synes å gjøre et forsøk på å lete etter historiske sannheter, forteller traust i vei med dialoger og tilnærmet indre monologer uten å forsyne teksten med henvisninger til kilder underveis.

Bringsværd derimot drøfter stoffet, forteller hvordan han tenker, presenterer kilder og sitater, fotnoter og friske assosiasjoner i haugevis, uten at det tynger stoffet. Snarere tvert imot.

Mest nytt er det å hente hos Bringsværd, hvis man med nyheter tenker på historier om at Jesus — før han forsto meningen med sine spesielle evner — tok livet av sine lekekamerater eller forvandlet folk til griser eller geiter.

Eller at han var i England med båt, at han dukket opp i India etter at han var antatt død på korset eller at han krabbet ut av en nedgravd kiste i Mexico.

Som Kristiansen konkluderer «er troen blitt et mylder av ulike forståelser». Bringsværd minner om at «sannhet er et vidt begrep, og enhver setter grensene der han selv føler for det». Det å finne Jesus kan oppleves som å følge spor på vann, for å si det på den måten. De er så mange eller så få som man gjør dem til.

Jesus forvandlet folk til griser og dukket opp i India etter sin antatte død