TREKKER SEG: Chris Evans (50) ledet bilprogrammet Top Gear i seks episoder, før det i går ble kjent at han trakk seg som programleder. Foto: Yui Mok/PA/NTB Scanpix
TREKKER SEG: Chris Evans (50) ledet bilprogrammet Top Gear i seks episoder, før det i går ble kjent at han trakk seg som programleder. Foto: Yui Mok/PA/NTB ScanpixVis mer

- Jesus kunne ha kommet tilbake, presentert en perfekt julespesial, og fansen ville ha hatet ham

Mange mener Chris Evans var dømt til å mislykkes som «Top Gear»-programleder. 

(Dagbladet): Søndag ble det kjent at Chris Evans (50) trekker seg som programleder i «Top Gear».

- Jeg gjorde mitt beste, men noen ganger er det ikke nok. Teamet er briljante, og jeg ønsker dem alt godt, skrev Evans på Twitter mandag

Det ble samtidig kjent at Evans skal være under etterforskning av politiet etter anklager om seksuelle overgrep mot en kvinnelig kollega på 90-tallet, skriver The Guardian. Evans har benektet anklagene.

Det er ikke kjent om disse anklagene er en medvirkende eller direkte årsak til at Evans trekker seg. Kilder i BBC hevder overfor den britiske avisa The Telegraph at det ikke er det, og sier at beslutningen om Evans sorti ble tatt i forrige uke.

50-åringen skal fortsatt lede Radio 2 Breakfast på BBC, ifølge The Mirror.

Fikk sparken

Det en gang så populære bilprogrammet har tapt både glansen og tv-seerne i løpet av svært kort tid.

Bilprogrammet ble tidligere ledet av Jeremy Clarkson, sammen med James May og Richard Hammond. Den siste episoden hadde 5,8 millioner seere i Storbritannia, og serien hadde angivelig 350 millioner seere verden over på det meste.

FIKK SPARKEN: Tidligere Top Gear-programleder Jeremy Clarkson fikk sparken etter å ha gått til angrep på en av produsentene. Foto: NTB Scanpix
FIKK SPARKEN: Tidligere Top Gear-programleder Jeremy Clarkson fikk sparken etter å ha gått til angrep på en av produsentene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Clarkson fikk i fjor sommer sparken fra BBC etter at han gikk til angrep på en av produsentene på et hotell i North Yorkshire. Avskjedigelsen fikk de to andre programlederne til å si opp.

Om sparkingen: Direktør for BBCs nordiske kanaler forteller om Top Gear uten Clarkson. Tommy Rustad uttaler seg også om det kjente bilprogrammet. Video: Halvor Solhjem Njerve / DBTV Vis mer

BBC valgte å relansere konseptet med Chris Evans i Jeremy Clarksons gamle rolle, med «Friends»-skuespilleren Matt LeBlanc som medprogramleder, og den nye versjonen hadde premiere i slutten av mai.

Relanseringen fikk svært blandet mottakelse. Enkelte støttet Evans. Andre mente programmet hadde vært tjent med å stake ut en ny kurs, siden Clarkson var selve hjertet i programmet, og at Evans var en «blek imitasjon», som den britiske avisa The Independent skrev.

Ryktene som har svirret i britiske tabloider om at Evans skal ha et stort ego har neppe talt til hans fordel, heller.

Seertallene stupte

370 seere sendte klage til BBC, og programmet høstet kritikk i sosiale medier.

MEDPROGRAMLEDER: Matt LeBlanc var medprogramleder sammen med Chris Evans i den relanserte versjonen av Top Gear.  Credit: Supplied by WENN 
MEDPROGRAMLEDER: Matt LeBlanc var medprogramleder sammen med Chris Evans i den relanserte versjonen av Top Gear.  Credit: Supplied by WENN  Vis mer

Seertallene stupte raskt med Evans i førersetet. Da sesongen hadde premiere 29. mai i år, var det 4,4 millioner seere som fulgte med.

Andre episode raste ned gjennomsnittlig 2,8 millioner seere. Kun 1,9 millioner seere benket seg foran tv-en før sesongfinalen, ifølge The Telegraph.

Perry McCarthy, som var programmets aller første racersjåfør under dekknavnet «The Stig», mener at den første episoden ødela alt.

- Den første episoden var skikkelig, skikkelig dårlig. De bomma helt, sier McCarthy til tv-programmet Morning Britain, ifølge The Telegraph.

- Langt og kjedelig

Han mener programmet var altfor langtekkelig og kjedelig, og at Evans ikke klarte å fylle skoene til Clarkson.

- De skapte sitt eget miljø, og alle elsket dem. Chris hadde en tøff oppgave som etterfølger, han skal få for det, men jeg mener de ikke klarte å skape den riktige balansen i programmet, sier han og utdyper:

KRITISERER PROGRAMMET: Perry McCarthy mener den første episoden av den nye versjonen av Top Gear var langtekkelig og kjedelig. Foto: Ken McKay/ITV/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
KRITISERER PROGRAMMET: Perry McCarthy mener den første episoden av den nye versjonen av Top Gear var langtekkelig og kjedelig. Foto: Ken McKay/ITV/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

- De introduserte det som et slags «game show» med biler. Du kan ikke gjøre det på den måten. Du må ha alle elementene på plass, med mye moro og halvfrekke kommentarer, sier han.

Guardian-kommentator Stuart Heritage mener at hvem som helst hadde mislykkes med å ta over et program som var så tett knyttet til Jeremy Clarkson.

- Jesus kunne ha kommet tilbake til jorden, presentert en perfekt julespesial om å kjøre en Mazda til Madagaskar, og Clarkson-fansen – folka i BMW-fleecejakker som eier alle bøkene mannen har skrevet – ville ha hatet ham på flekken, skriver Heritage i The Guardian.

Ingen erstatter

Samtidig tror han Evans kunne ha ridd stormen av med tida, hadde han bare lykkes.

- Dessverre gjorde han ikke det. I løpet av de seks episodene han ledet, så var han enten for lik Clarkson, eller for ulik ham, skriver Heritage i The Guardian.

The Verge skriver at det beste Evans kunne ha gjort for programmet var nettopp å trekke seg.

- Iveren hans etter å gjøre det bra er en del av grunnen til at «Top Gear»-fansen avviste ham. Han var så keen på å gjenskape Clarkson-magien at han endte opp med å høres falsk ut, skriver Vlad Savov i The Verge.

I etterkant av at Evans trakk seg, opplyser BBC at 50-åringen ikke vil bli erstattet, skriver den britiske avisa Daily Express.

- Vi har ingen umiddelbare planer om å erstatte Evans, og vi forventer heller ikke å gjøre det i fortsettelsen. Vi begynner filmingen av 24. sesong i september, sier en talsperson for BBC til avisa.