Jesus meldtsavnet

Jesus Kristus led drukningsdøden og forsvant raskt fra Spektrums tekno-tivoli i går. Ikke var han ute på særlig dypt vann heller, men tross iherdige gjenopplivningsforsøk var superstjernen ikke til å redde. Høyt støynivå, storskjermer og lysbombardement skapte stor oppstandelse likevel.

Jesus overlever som kjent det meste. Som tittelfigur i musikalfantomene Tim Rice og Andrew Lloyd Webbers rockeopera (med utgangspunkt i dobbelt-albumet fra 1970) har han oppstått som superstjerne i over 40 land.

Med ryggen til

Nå var gårsdagens «Jesus Christ Superstar» i Oslo Spektrum verken musikal eller opera, men derimot en «spektakulær» og dessuten «ekstravagant» konsertversjon, ifølge Martin Yates. Samme Yates både dirigerer og iscensetter, alt tyder på at det siste har han gjort med ryggen til.

Det spektakulære er lett å fatte den dypere mening med: Lyskors virvler finurlig rundt i Oslo Spektrum, de snille, det vil si Jesus (Andrew Halliday) og Maria (Jacqui Scott), har skinnende hvite klær, mens slemme som Judas (Simon Bowman), Pilatus (James Graeme) og Herodes (Richard Kates) har svarte og mørke. Judas har dessuten skinnbukser og MC-støvler. To skjermer på hver side av salen gir oss nærbilder av mimikken til scenens miniatyrer. Det er ikke engang sjenerende, for i Oslo Spektrum er mulighetene for foruroligende opplevelser, enn si ettertanker, helt eliminert. Det kan kanskje virke beroligende å vite at man aldri vil oppleve en eneste ekte og naturlig tone verken i sang eller musikk eller spill. Hovedrollene også i dette Jesus-showet spiller alle som styrer og manipulerer med kameraer, lyskastere, mikrofoner og høyttalere.

Ku Klux Klan

På selve den digre scenen skjer det nesten ingenting utover at artistene tilbakelegger mil etter mil i passgang mens de synger en tekst du ikke oppfatter før mot slutten av annen akt. Da har du mistet interessen for denne Jesusen for lengst, og siden alle vet hvor sørgelig det ender, blir finalen enda verre. Da dundrer Kringkastningsorkestret til mens bilder av Hitler, atombomber, vold, Vietenam og Ku Klux Klan flommer over skjermene, og vi i salen får rødt lys rett i øynene så vi skal forstå at dette er blodig alvor. Lissom.

DE SNILLE: Korrekt antrukket så man ikke skulle gå i surr under gårsdagens Jesus-show i Oslo Spektrum.