Jesus naken kvinne

Kristus er dame. Og hun er naken. Det koker rundt kunstutstilling i New York.

Brooklyn Museum har vært i storm før, senest da Jomfru Maria var avbildet med dyremøkk smurt utover maleriet. Det er ikke fredeligere nå, etter åpning av en utstilling fredag. 94 svarte fotografer stiller ut sine arbeider.

En av dem er Renee Cox, som selv er en naken Jesus på sitt eget bilde av det siste måltid.

Willie Middlebrook stiller ut en toppløs kvinne på korset.

-Blasfemi, mener både borgermester Rudy Giuliani og Katolsk liga for religiøse og borgerlige rettigheter. Organisasjonens leder kaller Renee Cox en «selverklært anti-katolikk».

Borgermester Guiliani, som ikke er mer prippen enn at han har opptrådt i kvinneklær for å underholde og vinne velgere i en svært frilynt by. Nå nedsetter han en arbeidsgruppe som skal «sette sømmelighetsstandarder for institusjonene som bruker våre penger, skattebetalernes penger», opplyser Rudy. Kategorien omfatter utvilsomt Brooklyn Kunstmuseum.

-Det de gjør er frastøtende, mener Guiliani.

Cox svarer at hun komponerte Nattverden for å sette søkelys på den katolske kirkes motstand mot kvinnelige prester.

-Bibelen forteller at vi er skapt i Guds bilde. Slik forklarer den 40 år gamle og Jamaica-fødte kunstneren hvorfor hun bruker seg selv som Jesus.

-Jeg lager ikke nødvendigvis arbeider som skal pynte opp over sofaen, sier Cox om sin serie på fem bilder, som er fotografert i en kirke i bydelen Queens.

Utstillingen viser 186 fotografier og har de svarte borgerrettsbevegelse verden over i fokus.

KRITISK:Renee Cox er kritisk til den katolske kirkes kvinnesyn. Hun poserer selv som Jesus.Foto: SCANPIX/AP
Foto: SCANPIX/AP