Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jesus-reklame for krem og verktøy

Prestefrue anmelder Adresseavisen for blasfemisk tegneserie. -Harselas med myter, sier tegneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En tidligere prestefrue anmelder Adresseavisen for to blasfemiske striper av tegneserien M. I den ene stripen reklamerer Jesus Kristus for snekkerverktøy - i den andre for en korsfestelseskrem.

- Dette har ingenting med ytringsfriheten å gjøre. Dette er mye verre enn Muhammed-tegningene, sier 94 år gamle Elisabeth Riiber fra Selbu til adressa.no.

Mandag publiserte Adresseavisen en stripe med en snakkeboble fra en Kristus-figur. «Jeg kjøper kun verktøy hos Onans Bazaar @ Jernvare», var budskapet.

Oppfølgingen dagen derpå med reklame for korsfestelseskrem fikk leseren til å levere anmeldelsen.

«Derfor bruker jeg «Pilatus» crucifiction cream for manly man», proklamererer Jesus fra korset.

Kulturredaktør Sigrun Berge Engen i Adresseavisen sier at hun skjønner noen kan oppfatte budskapet som støtende.

Reklame-parodi

- Men jeg mener vi må ha såpass stor takhøyde for den kuntneriske friheten. Såpass må vi kunne tøye ytringsfriheten. Tegneren setter ting på spissen for å få fram budskapet sitt, ikke for å støte noen. Og det er reklamens makt tegneren tar et oppgjør med, sier kulturredaktøren til adressa.no.

 PÅSKETEMA:  Blasfemisk, mener en kvinne som har anmeldt Adresseavisen for publisering av disse tegnseriestripene. Tegning: Mads Eriksen
PÅSKETEMA: Blasfemisk, mener en kvinne som har anmeldt Adresseavisen for publisering av disse tegnseriestripene. Tegning: Mads Eriksen Vis mer

Lensmannen i Selbu og Tydal mener anmelderen har god grunn til å reagere, men han tror ikke tegneseriestripene bryter med noen lovbestemmelser. Derfor har han anbefalt at saken blir henlagt, allerede før en politijurist har sett på anmeldelsen.

Tegneren Mads Eriksen har også sine faste M-striper i Dagbladet.

- Hva sier du selv om blasfemi-anmeldelsen, Mads Eriksen?

- Jeg tar ikke dette tungt på noen som helst måte. M er en serie som harselerer med all verdens myter, enten i enkeltstriper eller i noen få striper der budskapet henger sammen. Det er langtfra fra Jesus og kristendommen jeg har sett på med skråblikk. Av mer moderne fenomener har jeg sett på for eksempel Star Wars og Ringenes Herre, sier Trondheim-tegneren til Dagbladet.no.

Harselas med myter

- Hva var din ide med de to stripene som Adresseavisen er anmeldt for?

- Som sagt, M harselerer med myter, og disse stripene ble lagd med tanke på påske og korsfestelse. De samme stripene ble først publisert i Dagbladet påsken 2004. Da kom det ingen negative reaksjoner, sier tegneren.

Seinere har M-versjonen av Jesus og korsfestelsen stått på trykk i Pondus-bladet og på start.no. De anmeldte stripene er også med i årets julealbum fra M og Mads Eriksen.

image: Jesus-reklame for krem og verktøy

Tegneren har iallefall ikke latt seg skremme av påtalemyndighetenes bruk av blasfemiparagrafen. Filmen "Life of Brian" ble stoppet i 1979, men tillatt i 1981 med 18 års aldersgrense. Før den tid har han måttet lete seg helt tilbake til 1933, da forfatteren Arnulf Øverland ble blasfemi-tiltalt, men frifunnet for foredraget "Kristendommen - den 10. landeplage". 

I sin tegneseriestripe i Dagbladet og på start.no i dag har Mads Eriksen belyst en annen myte.

HARSELAS: M harselerer med myter, sier tegneren Mads Eriksen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!