Jesus snart større enn Matrix

Mel Gibsons «The Passion of the Christ» blir den største voksenfilmen i USA noensinne.

(Dagbladet.no): Hvem sa at kontroversialitet ikke selger? Mel Gibsons film om Jesu lidelsehistorie har ingen stjerner, og dialogen er arimeisk og latin. Følgende var at ingen store studioer ville ta i prosjektet. Det kunne umulig ligge penger her.

Tredje helg

Men Gibson ønsket også å lage en ekstremt voldelig og brutal film for å vise Jesus' offer. Dessuten beskyldes katolikken Gibson for å ha laget en film som sporer til jødehat, noe som igjen inviterer til mye diskusjon rundt filmen.

Og vips, så har Gibson gjort Hollywoods skepsis til skamme. «The Passion of the Christ» topper billettlistene i USA for tredje helg på rad. Denne uka holdt Gibson blant annet unna «den mest sexy mannen i live», Johnny Depp, som hadde premiere med thrilleren «Secret Window».

Og alt tyder på at den kommersielle suksessen vil fortsette.

- Media-hypen har gjort «The Passion of the Christ» til må-se-filmen i 2004, sier Boxofficemojo.coms Gitesh Pandya til Usatoday.com.

Mel Gibsons suksess er sensurert til R i USA. Dette er den nest høyeste aldersgrensen i USA, og publikum under 17 må være i følge med en voksen. Ser vi på historien, selger slike filmer litt færre billetter, rett og slett fordi de går glipp av de store og filmivrige tenårings-kullene.

Det er «Matrix» som har den tidligere rekorden i USA for R-filmer. Den rekorden kommer «The Passion of the Christ» til å slå allerede til uka, skriver USAToday.com.

15 års aldersgrense

Filmtilsynet har gitt filmen 15 års aldersgrense her hjemme:

«På tross av voldens karakter og hyppighet kan ikke filmen sies å uttrykke en forherligelse av voldshandlingene da all sympati ligger hos offeret. Selv om volden her blir skildret med stor intensitet, nærhet og varighet, får filmen likevel 15-årsgrense, da Jesu lidelseshistorie er et velkjent tema blant unge mennesker i vår kultur. Filmen frarådes ungdom under 15 år».

Ifølge Boxofficemojo.com sine tall er «The Passion of the Christ» den 23. største filmen i historien, og kan gjerne havne på topp-ti-lista. Filmen har premiere 26. mars i Norge.

ÅNDELIG KONKURS:</B> Mel Gibson var i en åndelig krise med for mye drikking og narko. Da fant han veien tilbake til bibelen og utviklet ideen om filmen The Passion of the Christ».
GJØR DET SELV:</B> Mel Gibson regisserte filmen om Jesu' lidelseshistorie selv.
OFFER:</B> Mel Gibson ville lage en film som viste Jesus' offer.