Jesus vinner, musa taper

Mel Gibsons «The Passion of the Christ» er tilbake på filmtoppen i USA mens Disney sliter.

(Dagbladet.no): Filmen, som handler om Jesu' lidelseshistorie, er for lenge siden tippet som en stor fremtidig påskeklassiker på kino.

Første på sju år

I går kom første bevis på at spådommen antagelig slår til. «The Passion of the Christ» henviste tegnserie-filmatiseringen «Hellboy» til andreplass, og solgte billetter for 15,2 millioner dollar (rundt 104 milloner kroner) i påskehelga.

Dermed har Mel Gibsons film totalt hentet inn 353 millioner dollar, ifølge Boxofficemojo.com. Ikke verst for en film den kjente skuespilleren og regissøren hadde store problemer med å få distribuert.

«The Passion of the Christ» også den første filmen siden «Jerry Maguire» (med Tom Cruise og Renee Zellwegger) som har gått tilbake til førsteplassen over en måned etter at den ramlet fra førsteplassen.

Her hjemme er kinogjengere også mest interessert i filmen om Jesus sine siste timer. Etter tre uker ligger filmen på Filmweb.nos filmtopp. 18 310 så filmen i påskehelga. På andreplassen finner vi den norske thrilleren «Den som frykter ulven» mens Viggo Mortensen på hesteryggen i «Hidalgo» ligger på en tredjeplass.

Problemer for musa

Disney, derimot, hadde ingen god helg på den amerikanske filmtoppen. Filmselskapets siste håp, «Alamo», havnet på en skuffende fjerdeplass, til tross for gode navn som Dennis Quaid og Billy Bob Thornton på rollelista. Drøye 9 millioner dollar i solgte billetter blir smått for en film som skal ha kostet rundt 140 millioner å lage.

Markedet reagerte negativt på filmens premierehelg. Etter gårsdagens handel sank verdien på Disney med en milliard dollar. Det er ifølge Variety uvanlig at en film påvirker aksjemarkedet, men dette viser Disneys vanskelige posisjon for tida, skriver bransjebladet.

I tillegg til «Alamo» har «Hidalgo» heller ikke vært en stor suksess mens tegnefilmen «Home on the Range» har gått sånn passe. Intern er småaksjonærene og deler av Disney-slekta misfornøyde med selskapets mektige sjef Michael Eisner, som måtte trekke seg som styreformann for en stund tilbake. Han er fortsatt administrerende direktør for Disney.

«Alamo» er et episk drama fra den amerikanske heltehistorien om 200 mann som holdt stand mot tusenvis av meksikanske soldater i kampen om Texas. Filmen har foreløpig norgespremiere 3. september.

<B>ELSKET OG HATET:</B> Mel Gibsons «The Passion of the Christ» frembringer følelsene blant kinogjengere.
SÅNN PASSE:</B> «Alamo» havnet på fjerdeplass på den amerikanske filmtoppen i premierehelga.