Jetfart til Hollywood

Med høye spark som spesialitet, er Jet Li fra Hongkong blitt skuespiller i Hollywood. Nå kan du se ham på kino i «Romeo Must Die»

I dag sparker Hongkong-stjernen med det fartsfylte navnet Jet Li seg inn på norske kinoer i «Romeo Must Die», en action-variant av Shakespeare. Jet Li er det heteste kinesiske navnet i Hollywood siden Chow Yun-fat og har en helt spesiell bakgrunn: Han vokste opp i kommunist-Kina og trente seg opp i wu chu, en selvforsvarsgren med særdeles høye spark som spesialitet.

Som barn opptrådte han faktisk sammen med en kinesisk trupp for president Nixon i Det hvite hus. Som voksen mann er han blitt en av Bruce Lee's dyktigste etterfølgere innen bølgen av Hongkong-action på 1990-tallet. Nysgjerrig? Sjekk ut noen av de beste filmene Jet Li gjorde før han havnet i Hollywood og blant annet figurerte i «Lethal Weapons IV»:

«Once Upon A Time In The West I-III» (1991-1992)
Banebrytende og storfelt filmepos av kultregissøren Tsui Hark, med Jet Li i rollen som den folkelige kung fu-legenden Wong Fei-Hong.

«Swordsman II» (1992)


Eventyrfilm i sverd og spark-sjangeren, med enestående kamp-koreografier.

«New Legend of Shaolin» (1994)


Jet Li i rollen som folkehelten Hung Shi-kwan, en hevner som må beskytte fem barn som har hver sin femtedel av et skattekart tatovert inn på ryggen.

«My Father Is A Hero» (1995)


Høyt vurdert moderne actiondrama der Jet Li rives mellom rollene som far og politispaner, med en hardkokt politikvinne (Anita Mui) involvert i begivenhetene.

«Hit Man» (1997)
Tett og sterk leiemorderfilm der Li spiller på kontrasten mellom sine dødelige egenskaper og sin definitivt guttaktige sjarm.