«Jimmy» griseslaktes i England

Produsent håper på fildelerne.

(Dagbladet.no): «I watched in a state of stupefied horror», skriver den vanligvis langt mildere The Guardian-anmelderen Xan Brooks om «Slipp Jimmy fri».

Brooks gir bare én av fem stjerner, og filmen - kalt «Free Jimmy» på engelsk - har fått svært hard medfart av britiske kritikere etter at den ble satt opp på et fåtall kinoer i England forrige helg.

- Kritikerne i England er beinharde. De er ikke så veldig folkelige der borte, og her ble det nok for mye sex og banning og alkohol for dem, sier produsent Lars Hellebust til Dagbladet.no.

Tapt i oversettelsen

Også storavisa The Sun er nådeløs i sin omtale av filmen.

«Humor går ofte tapt i oversettelsen. Det er imidlertid ingen unnskyldning for denne komplette latterørkenen av en film, for et nytt manus ble skrevet for et britisk publikum av Simon Pegg, som har bevist at han er morsom», skriver anmelderen.

Pegg er skuespiller i og manusforfatter bak filmer som «Shaun of the Dead» og «Hot Fuzz», og er i ferd med å få sitt store amerikanske gjennombrudd i den kommende «Star Trek»-filmen.

Stemmer i den internasjonale versjonen innehas av folk som Woody Harrelson, Kyle MacLachlan og Samantha Morton.

«Jimmy» griseslaktes i England

- Deprimerende farger

Blir du trist av å lese utenlandsk slakt av norsk film, så hopp ned til siste avsnitt. Det stopper nemlig ikke med dette.

The Mirror er ikke stort bedre, selv om de åpner anmeldelsen med å fortelle om det usannsynlige plottet.

Men: «Et så mørkt plott krever en hel masse humor for å fungere, men det er ikke nok morsomheter her. Animasjonen, som på sitt beste er tilfredsstillende, skjemmes av deprimerende farger», skriver anmelderen. 

Times Online følger også opp med én stjerne av fem mulige:

«Christopher Nielsens slackerkomedie byr på dyr og vakker animasjon, men jeg aner ikke hvem som skulle ville se noe slikt», mener anmelderen.

- Trenger tid

Produsent Lars Hellebust har puttet mangfoldige millioner av egen lomme inn i «Slipp Jimmy fri», og for å gå i null var han avhengig av inntjening fra utlandet.

Hellebust har imidlertid ikke tenkt til å gi opp til tross for dårlige kritikker, og viser til at den britiske kinolanseringen først og fremst er ment å bane vei for en dvd-lansering før jul.

- Dette er nok en film som trenger god tid på å slå gjennom i et marked så vanskelig som det britiske. Men vi har fått mange gode tilbakemeldinger, og har også fått noen gode anmeldelser - for eksempel i Time Out, sier han.

Han håper at snakk om filmen kan føre til at den finner sitt publikum, og i den forbindelse ser han fildeling som et nyttig promoverktøy.

- Distributøren i England ringte meg og var fortvilet over at tusenvis av mennesker har lastet den ned, men da sa jeg bare «flott!». Hvis de virkelig liker den gidder de ikke bare sitte med en datafil, da kjøper de også dvd\'en, mener Hellebust.

For ordens skyld: Dagbladet ga «Slipp Jimmy fri» terningkast seks, og filmen var en gigantsuksess i Norge med over 200 000 solgte billetter på kino.

FORTSATT OPTIMIST: Produsent Lars Hellebust (bak) håper positivt snakk om «Jimmy» blir viktigere enn anmeldelsene. Filmskaper Christopher Nielsen er foran.