J.K. Rowling anklages for plagiat

- Ubegrunnet kritikk, sier forlaget.

AVVISER ALL KRITIKK: Forlaget til Harry Potter-forfatter J. K. Rowling mener anklagene om plagiat er grunnløse. - Boka var på 36 sider og ble knapt distribuert, sier Bloomsbury. Foto: Scanpix
AVVISER ALL KRITIKK: Forlaget til Harry Potter-forfatter J. K. Rowling mener anklagene om plagiat er grunnløse. - Boka var på 36 sider og ble knapt distribuert, sier Bloomsbury. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): J.K. Rowling har blitt rikere enn den engelske dronningen på bøkene om den unge trollmannen Harry Potter. Nå anklages hun for plagiat, melder Reuters.

«Kopierte substansielle deler»
Adrian Jacobs skrev en bok i 1987 titulert «The Adventures of Willy the Wizard No 1 Livid Land», som også omtaler om en ung trollmann.

Jacobs selv døde ti år etter utgivelsen, men hans etterlatte har gått til sak mot Rowling, som de mener har kopiert «substansielle deler»av boka hans, og dermed brutt opphavsretten.

Ifølge søksmålet er det særlig bok nummer fire i serien, «Harry Potter og ildbegeret», som skal være i overkant inspirert av boka om Willy:

- Både Willy og Harry blir nødt til å finne ut hva for en oppgave de skal løse, noe de begge gjør på et baderom med hjelp fra andre, i håp om å redde menneskelige gisler fra et samfunn bestående av halvt menneskelige fantasivesener, heter det i søksmålet.

Jacobs advokater hevder også at han hadde oppsøkt Christopher Little for bistand med boka. Little ble senere ble Rowlings litterære agent ved forlaget Bloomsbury.

- Ubetydelige liten bok
Bloomsbury avviser derimot kontant kritikken som «ubegrunnet»:

- Rowling hadde aldri hørt om Adrian Jacobs, ei heller sett, lest eller hørt om boka hans, før de første søksmålene kom i 2004, nesten sju år etter at den første Harry Potter-boka ble publisert, sier Bloomsbury.

- Willy the Wizard er en ubetydelig liten bok på 36 sider som knapt ble distribuert. Hovedpersonen er ikke en ung trollmann og handlingen i boka dreier seg ikke om livet på en trollmannskole.

Ifølge forlaget ble det først kravet fra Jacobs etterlatte reist i 2004, men saksøkerne kunne ved det tidspunktet ikke peke ut noe tekst i Harry Potter-bøkene som skulle vært plagiert.

Rettergangen vil finne sted i London, skriver AP.

HARRY POTTER OG ILDBEGERET: Deler av boka skal ha vært basert på boka om trollmannen Willy, mener saksøker.
HARRY POTTER OG ILDBEGERET: Deler av boka skal ha vært basert på boka om trollmannen Willy, mener saksøker. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer