AKTIV POTTER-TVITRER: J.K. Rowling holder fortsatt hypen rundt «Harry Potter» i live og deler informasjon rundt universet hun har skapt på Twitter. Foto:   EPA/JONATHAN BRADY
AKTIV POTTER-TVITRER: J.K. Rowling holder fortsatt hypen rundt «Harry Potter» i live og deler informasjon rundt universet hun har skapt på Twitter. Foto: EPA/JONATHAN BRADYVis mer

J.K. Rowling avklarer hvilket «Harry Potter»-navn vi har uttalt feil i alle år

- Jeg er den eneste personen som uttaler det slik, sier forfatteren.

(Dagbladet): «Harry Potter»-forfatter J.K. Rowling sier hun trolig er den eneste i verden som uttaler navnet til superskurken Voldemort riktig.

Rowling er en aktiv tvitrer, og deler fortsatt Potter-fakta med sine ivrige fans. Nylig fortalte hun at navnet på Harry Potters erkefiende i alle år er uttalt feil - navnet slutter nemlig med en stum «t», kan Rowling avsløre.

«...men jeg er ganske sikker på at jeg er den eneste personen som uttaler det slik» legger hun til. 

Altså er uttalelsen «Voldemor» den riktige, og trolig skal den siste stavelsen i Voldemort linkes til det franske ordet «mort», som også uttales med stum «t» og røft sagt oversettes til død. 

«Harry Potter»-fans tok til sosiale medier for å diskutere navneproblematikken, og der ble det påpekt at navnet Voldemort, med sin nye og stumme endelse, kan stamme fra uttrykket «vol de mort» som på fransk betyr å «flykte unna døden».

Eventuelt - påpeker andre fans - så kan Voldemort også være en forkortelse av uttrykket «voleur de mort», som betyr «å stjele fra døden».

I «Harry Potter»-universet er Voldemort den onde trollmannen som bruker sort magi for å ta kontroll over universet. Den eneste som kan stoppe ham er - ganske riktig - Harry Potter. 

Ifølge Cosmopolitan skal Rowling ha oppklart navneblemma allerede i 1999, under en boksignering i USA. Det er fortsatt uvisst hvordan hele bok- og filmverden lykkes med å uttale navnet på Rowlings tilbakevennende kjeltring feil.

BYTTER NAVN: Iallefall nesten. Voldemort skal uttales med en stum «t», avslører forfatteren som skapte ham. Foto: Paul Hastie/Demotix/Corbis
BYTTER NAVN: Iallefall nesten. Voldemort skal uttales med en stum «t», avslører forfatteren som skapte ham. Foto: Paul Hastie/Demotix/Corbis Vis mer