J.K. Rowling avklarer hvilket «Harry Potter»-navn vi har uttalt feil i alle år

- Jeg er den eneste personen som uttaler det slik, sier forfatteren.

AKTIV POTTER-TVITRER: J.K. Rowling holder fortsatt hypen rundt «Harry Potter» i live og deler informasjon rundt universet hun har skapt på Twitter. Foto:   EPA/JONATHAN BRADY
AKTIV POTTER-TVITRER: J.K. Rowling holder fortsatt hypen rundt «Harry Potter» i live og deler informasjon rundt universet hun har skapt på Twitter. Foto: EPA/JONATHAN BRADY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Harry Potter»-forfatter J.K. Rowling sier hun trolig er den eneste i verden som uttaler navnet til superskurken Voldemort riktig.

Rowling er en aktiv tvitrer, og deler fortsatt Potter-fakta med sine ivrige fans. Nylig fortalte hun at navnet på Harry Potters erkefiende i alle år er uttalt feil - navnet slutter nemlig med en stum «t», kan Rowling avsløre.

«...men jeg er ganske sikker på at jeg er den eneste personen som uttaler det slik» legger hun til. 

Altså er uttalelsen «Voldemor» den riktige, og trolig skal den siste stavelsen i Voldemort linkes til det franske ordet «mort», som også uttales med stum «t» og røft sagt oversettes til død. 

«Harry Potter»-fans tok til sosiale medier for å diskutere navneproblematikken, og der ble det påpekt at navnet Voldemort, med sin nye og stumme endelse, kan stamme fra uttrykket «vol de mort» som på fransk betyr å «flykte unna døden».

Eventuelt - påpeker andre fans - så kan Voldemort også være en forkortelse av uttrykket «voleur de mort», som betyr «å stjele fra døden».

I «Harry Potter»-universet er Voldemort den onde trollmannen som bruker sort magi for å ta kontroll over universet. Den eneste som kan stoppe ham er - ganske riktig - Harry Potter. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer