«HEMMELIG» BARNEBOK: I et intervju med CNN avslører «Harry Potter»-forfatteren at hun har skrevet en barnebok som trolig aldri vil bli utgitt, men som kan leses på en kjole. Video: CNN Vis mer

J.K. Rowling og Lumos

J.K. Rowling avslører at hun har et «hemmelig» bokmanus skrevet på en kjole i garderoben

«Harry Potter»-forfatteren snakker ut om hennes største frykt og en «hemmelig» bok i ferskt intervju.

(Dagbladet): Joanna Murray, bedre kjent som J.K. Rowling, avslører i et intervju med CNN at hun har skrevet et manus til en politisk barnebok som ikke er blitt utgitt.

- Det er et eventyr. Boka er ikke politisk som i partipolitikk, forklarer forfatteren i intervjuet.

Hun sier ikke mer om hva den handler om, men hun avslører også at store deler av manuset er å finne på en kjole.

- Da jeg skulle feire 50-årsdagen min inviterte jeg til Halloween-fest hvor temaet var «kle deg ut som ditt verste mareritt». Jeg kledde meg ut som et mistet manuskript, og jeg skrev det meste av den boka på en kjole. Jeg vet ikke om jeg noen gang vil utgi boka, men den henger altså i en garderobe for øyeblikket, sier Rowling.

Se mer fra intervjuet i videoen øverst i saken.

Ett bilde startet en veldedighetsorganisasjon

I intervjuet med CNNs Christiane Amanpour snakker også forfatteren om hvordan Lumos, hennes veldedige organisasjon for barn, ble til. Det hele startet med et bilde av en ung gutt i søndagsavisa.

- Jeg var gravid på dette tidspunktet, og derfor kanskje enda mer sårbar for alt som dreide seg om barn. Jeg bladde i avisa og så et bilde, et veldig forstyrrende bilde jeg fortsatt husker ganske tydelig, av en liten gutt som gråter gjennom noe hønsenetting. Jeg er ikke stolt av dette, men jeg bladde videre. Så stoppet jeg opp og tenkte at «dersom historien er så ille som bildet tilsier, må jeg gjøre noe med det», forklarer J.K. Rowling.

Saken viste seg å handle om en institusjon i Tsjekkia hvor denne gutten, og mange andre barn med spesielle behov, ble holdt i det Rowling beskriver som en «burseng» 20 timer i døgnet.

- En «burseng» er det du tror det er. Det er en barneseng dekket av metalltråd, og det var slik denne gutten levde. Det var også slik det begynte for meg. Jeg ble forskrekket og forferdet, forklarer forfatteren.

- min største frykt: Da J.K. Rowling skrev den første boka om Harry Potter var hun ikke klar over hvorfor hun plasserte ham i et kott under en trapp. I ettertid skjønner hun hvorfor. Video: CNN Vis mer Vis mer

Derfor ble Harry plassert i kottet

Organisasjonen Lumos, som har fått navnet sitt etter trylleformelen for lys i «Harry Potter»-universet, jobber med myndigheter, fagfolk og omsorgspersoner, lokalsamfunn, familier og barn, for å stoppe institusjonaliseringen av barn.

Lumos estimerer at 8 millioner barn holdes i institusjoner rundt om i verden fordi de enten er fattige, har funksjonsnedsettelser, eller tilhører en etnisk minoritet. Målet deres er å stanse all institusjonalisering av barn innen 2050.

- Vi vet også at over en million barn forsvinner i Europa årlig, forteller Rowling i intervjuet.

Harry Potter, trollmannen Rowling er verdenskjent for å gi liv til, er også foreldreløs. Han vokser ikke opp på en institusjon, men hjemme hos sin tante og onkel, hvor han behandles ekstremt dårlig, og blant annet må bo i et kott under trappa.

- Det var ikke åpenbart for meg da jeg skrev dette, men for å være helt ærlig, så er min største frykt maktesløshet og trange steder. Tanken på at disse barne ble buret inn på denne måten skremte meg. Selv om jeg da ikke tenkte at «det er som Harry i kottet», så gir det mening at jeg plasserte ham der. Det er fordi det er min største frykt. Å være fanget og maktesløs, sier hun.

Derfor bruker hun fortsatt J.K. Rowling

Pseudonymet J.K. Rowling ble tildelt forfatteren da hun skulle utgi den første boka i serien om «gutten som overlevde». På denne tida het hun Joanna Kathleen Rowling, og utgiveren hennes ønsket at boka skulle kjøpes av både gutter og jenter.

- Utgiveren min sa til meg at de trodde boka ville appellere til både gutter og jenter. Derfor spurte de om de kunne bruke initialene mine. De forsøkte å skjule kjønnet mitt, forklarer hun.

Identiteten bak pseudonymet ble likevel fort kjent da «Harry Potter og de vises stein» raskt ble en prisbelønnet megasuksess, og forfatteren fikk massiv oppmerksomhet i media.

- Jeg ville nok ikke ha valgt pseudonymet selv, heller ikke for formålet å skjule kjønnet mitt. Samtidig var jeg bare så takknemlig for at boka skulle utgis at de kunne kalt meg Rupert, og jeg ville gått med på det, sier Rowling.

Forfatteren forteller at hun liker pseudonymet, og at hun fortsetter å bruke det, til tross for at hun også har giftet seg på nytt.

- Nå er jeg glad for at jeg har et pseudonym. Jeg føler at det er en viss identitet knyttet til det. I det private er jeg Jo Murray, og det føles som en ganske fin adskillelse.

Forfatteren har også gitt ut tre bøker for voksne under et annet pseudonym, Robert Galbraith. En fjerde bok i denne serien er annonsert, men det er uklart når den kommer ut.