Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Bråket rundt J.K. Rowling

J.K. Rowling fortjener kritikk!

På samme måte som det finnes «hverdagsrasisme», finnes det «hverdags-transfobi», og den er like viktig å kritisere som reelt hat.

ORD ER VIKTIGE: Ord og handling har konsekvenser, spesielt fra en så profilert person som J.K. Rowling, skriver innsenderne. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Scanpix
ORD ER VIKTIGE: Ord og handling har konsekvenser, spesielt fra en så profilert person som J.K. Rowling, skriver innsenderne. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Nora Selnæs
Nora Selnæs Vis mer

På samme måte som det finnes «hverdagsrasisme», finnes det «hverdags-transfobi», og den er like viktig å kritisere som reelt hat.

Camilla Bjørnbakken Langen
Camilla Bjørnbakken Langen Vis mer

Inger Merete Hobbelstad skriver i Dagbladet 11. juni at J.K. Rowling ikke bør kritiseres for sine uttalelser om transpersoner. Men stikk om at transkvinner ikke er det samme som «ekte kvinner» og at de derfor ikke fortjener den samme plassen i likestillingskampen, gir næring til diskriminerende holdninger og systemer som transpersoner må leve i.

Rowling sier at hun ville demonstrert med transpersoner hvis de ble utsatt for diskriminering, og sier dermed implisitt at slik diskriminering ikke eksisterer per i dag. Hobbelstad forskjønner Rowlings uttalelser når hun utelater denne spesifikasjonen.

At du støttet Black Lives Matter-markeringen betyr ikke at du kan spre rasistiske innlegg på Facebook. Det samme gjelder transfobiske holdninger, altså frykt for transpersoner og transseksualitet uttrykt i for eksempel fordommer og aggressivitet mot de av oss som ikke identifiserer seg med det kjønnet man er født med.

Hobbelstad nevner bare i forbifarten at Rowling har fått kritikk for at hun støttet Maya Forstater. Forstater tvitret at hun var overrasket over at «smarte folk» «slår knute på seg selv for å unngå å si sannheten om at menn ikke kan bli kvinner».

Forstater fikk ikke fornyet jobbkontrakten fordi hun nektet å omtale personer med det pronomenet de ønsket, og uttalte seg bevisst krenkende. En «employment tribunal» konkluderte at uttalelsene var skadelig for transpersoners verdighet fordi de framsto som «truende, fiendtlig, fornærmende eller ydmykende».

Rowlings støtte til Forstater er vesentlig for å forstå hvorfor mange kritiserer forfatteren.

Forstater og Rowlings uttalelser forsterker myten om at transseksualitet egentlig ikke finnes og legitimerer dermed diskriminering mot denne gruppen.

«HEMMELIG» BARNEBOK: I et intervju med CNN avslører «Harry Potter»-forfatteren at hun har skrevet en barnebok som trolig aldri vil bli utgitt, men som kan leses på en kjole. Video: CNN Vis mer

Hvis vi skal ta et oppgjør med undertrykking av minoriteter, er det ikke nok å støtte demonstrasjoner. Vi må også gå i oss selv. Ord og handling har konsekvenser, spesielt fra en så profilert person som J.K. Rowling. Vi har selv hørt diskusjoner som Rowlings uttalelser som konkluderte med at “å bytte kjønn, er ikke det samme som å ville bytte art?”, for så å latterliggjøre ideen om at det finnes flere kjønnsidentiteter.

Derfor er det problematisk når Rowling er kritisk til en artikkel som henviste til “mennesker som menstruerer”, heller enn å kalle dem “kvinner”. Førstnevnte er et begrep som er ment å tilrettelegge for ikke-binære og transmenn som menstruerer, og vegrer seg for å søke behandling hos gynekologiske undersøkelser. Rowlings motvilje mot ordlyden viste igjen at hun har en snever definisjon av “kvinne”.

Et samfunn hvor transpersoner føler seg likeverdig, krever at vi snakker på en måte som gjør at transpersoner føler seg inkludert. Det er helt på sin plass at Rowling kritiseres for å si at kjønn (engelsk: “sex”) viskes ut av å inkludere transpersoner.

Vi står for den feminismen som er basert på solidaritet på tvers av essensialistisk og absolutt identitetspolitikk. Dagens rettighetskamper viser nettopp behovet for å anerkjenne mennesker for den de er og ønsker å være.

Rowling skriver at hennes liv har blitt formet av å være kvinne. Men å inkludere transkvinner tar ikke noe bort fra hennes opplevelser. At det finnes biologiske kjønn, brukes ofte som en slags motsetning til at det finnes flere kjønnsidentiteter, eller som et argument om at biologiske kjønn er viktigere.

Med denne tankegangen vil aldri transkvinner bli likeverdige, derfor må vi ta et oppgjør med slike holdninger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!