DEBATT

Bråket rundt J.K. Rowling

J.K. Rowling fortjener kritikk!

På samme måte som det finnes «hverdagsrasisme», finnes det «hverdags-transfobi», og den er like viktig å kritisere som reelt hat.

ORD ER VIKTIGE: Ord og handling har konsekvenser, spesielt fra en så profilert person som J.K. Rowling, skriver innsenderne. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Scanpix
ORD ER VIKTIGE: Ord og handling har konsekvenser, spesielt fra en så profilert person som J.K. Rowling, skriver innsenderne. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

På samme måte som det finnes «hverdagsrasisme», finnes det «hverdags-transfobi», og den er like viktig å kritisere som reelt hat.

Inger Merete Hobbelstad skriver i Dagbladet 11. juni at J.K. Rowling ikke bør kritiseres for sine uttalelser om transpersoner. Men stikk om at transkvinner ikke er det samme som «ekte kvinner» og at de derfor ikke fortjener den samme plassen i likestillingskampen, gir næring til diskriminerende holdninger og systemer som transpersoner må leve i.

Rowling sier at hun ville demonstrert med transpersoner hvis de ble utsatt for diskriminering, og sier dermed implisitt at slik diskriminering ikke eksisterer per i dag. Hobbelstad forskjønner Rowlings uttalelser når hun utelater denne spesifikasjonen.

At du støttet Black Lives Matter-markeringen betyr ikke at du kan spre rasistiske innlegg på Facebook. Det samme gjelder transfobiske holdninger, altså frykt for transpersoner og transseksualitet uttrykt i for eksempel fordommer og aggressivitet mot de av oss som ikke identifiserer seg med det kjønnet man er født med.

Hobbelstad nevner bare i forbifarten at Rowling har fått kritikk for at hun støttet Maya Forstater. Forstater tvitret at hun var overrasket over at «smarte folk» «slår knute på seg selv for å unngå å si sannheten om at menn ikke kan bli kvinner».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer