NY HERMINE: Noma Dumezweni til venstre spiller Hermine Grang i en ny «Harry Potter»-teateroppsetning. J. K Rowling mener skuespilleren var den beste for jobben. Foto: NTB SCANPIX
NY HERMINE: Noma Dumezweni til venstre spiller Hermine Grang i en ny «Harry Potter»-teateroppsetning. J. K Rowling mener skuespilleren var den beste for jobben. Foto: NTB SCANPIXVis mer

J.K. Rowling kaller kritikerne en gjeng med rasister

Det nye Harry Potter-stykket er kontroversielt, men har slått alle salgsrekorder.

(Dagbladet): Forfatter J.K. Rowlings Harry Potter-univers har i en årrekke fenget fans i alle aldrer, først mellom stive permer, så på film.

En mye omtalt kommende teateroppsetning skal bygge videre på universet, og tar for seg Harry og vennene som voksne.

Teaterteksten er skrevet av Jack Thorne, og rett før jul ble det kjent at London-teateret Palace Theater ville ha Noma Dumezweni i rollen som Harrys venninne Hermione Granger.

Flere reagerte heftig i sosiale medier på at teatret valgte en svart skuespiller til rollen.

J.K. Rowling forsvarte valget, og hevdet at Hermine kan ha vært mørkhudet hele tiden:

«Offisiell kunnskap: Brune øyne, krøller og et skarpt hode. Hvit hud ble aldri spesifisert. Rowling elsker mørkhudede Hermine», skriver forfatteren på Twitter.

- Rasister Nå går Rowling igjen ut mot dem som kritiserte skuespillervalget, og kaller dem en «gjeng med rasister».

- Jeg hadde en gjeng med rasister som fortalte meg at siden Hermine «ble hvit» - det vil si, mistet fargen i ansiktet etter et sjokk - måtte hun være en hvit kvinne, sier Rowlings til The Observer og forteller at hun hadde store problemer med å svelge den argumentasjonen.

- Noma ble valgt fordi hun var den beste skuespilleren for jobben, sier Rowling, og legger til at hun mener flere av kritikerne i sosiale medier oppførte seg som idioter.

Stykkets regissør, John Tiffany, forteller at han synes det var grusomt å lese alle kommentarene i sosiale medier.

- Det sjokkerte meg at folk ikke kunne se for seg en ikke-hvit person som helten i en historie, sier han.

Rekordsalg Teateroppsetningen har slått alle salgsrekorder etter at hele 175000 billetter ble revet vekk på bare 24 timer. Stykket spås nå å bli årets teaterbegivenhet i Storbritannia.

Historien skal bygge videre på fortellingen i Rowlings sjuende Harry Potter-bok, og Harry Potter skal ha blitt en sliten trebarnsfar og byråkrat.

Ellers vil ikke teaterledelsen fortelle særlig mye om selve handlingen.

Det er nå satt opp ekstra sikkerhetstiltak for dem som skal se stykket, både på grunn av alle kontroversene, og fordi teatret frykter at noen vil filme oppsetningen og lekke ut handlingen, skriver The Guardian.

Stykket har premiere i Londons Westend i slutten av juli.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram