SAKSØKT PÅ NYTT: J.K. Rowling har blitt saksøkt flere ganger av de etterlatte etter den britiske forfatteren Adrian Jacobs. Nå saksøker de hennes amerikanske forlag også. Foto: SCANPIX AFP/Max Nash
SAKSØKT PÅ NYTT: J.K. Rowling har blitt saksøkt flere ganger av de etterlatte etter den britiske forfatteren Adrian Jacobs. Nå saksøker de hennes amerikanske forlag også. Foto: SCANPIX AFP/Max NashVis mer

J.K. Rowlings USA-forlag saksøkt

Tar plagiatbeskyldningene over dammen.

||| Harry Potter-bøkenes enorme suksess har gjort forfatter J.K. Rowling til verdens desidert rikeste forfatter. I fjor hadde hun formue på 4,7 milliarder kroner.

Nå gjør arvingene til en annen, ikke fullt så rik britisk forfatter, nok et forsøk på å få en bit av kaka.

Saksøkt i fjor
Adrian Jacobs ga i 1987 ut boka «The Adventures of Willy the Wizard». Forfatteren døde ti år senere, men hans etterlatte hevder at J.K. Rowling har latt seg inspirere i overkant mye av den vesle boka på 36 sider.

Ifølge arvingene er den fjerde Potter-boka, «Harry Potter og ildbegeret», et delvis plagiat av Jacobs bok. I fjor saksøkte de Rowling og hennes britiske forlag Bloomsbury.

Nå forsøker de seg også i USA, der Harry Potter-bøkene har gjort stor suksess. Det melder blant andre nyhetsbyrået Reuters.

Jacobs bobestyrer Paul Allen sier i en uttalelse at de vil gå til retten i flere land over hele verden, og begynner med et søksmål mot Rowlings amerikanske forlag Scholastic.

- Siden USA er verdens største marked for Harry Potter-bøker, betyr det at vi starter her, sier han ifølge Reuters.

Samme agent
Allen hevder at Rowlings litterære agent, Christopher Little, også representerte Jacobs, og at Little derfor satt på et eksemplar av boka hans samtidig som «Harry Potter og ildbegeret» ble til. Dette benekter både Little og Rowling, ifølge The Bookseller.

- Påstanden om at Ms Rowlings agent, Christopher Little, var Adrian Jacobs agent, er rett og slett usann, skriver Rowlings PR-agent Golman Getty i en uttalelse, ifølge nettstedet.

Han la til at Rowling og hennes britiske forlag ber om at søksmålet i Storbritannia blir avvist, ettersom det er fullstendig grunnløst.

I forbindelse med det britiske søksmålet i fjor, sa Bloomsbury at Jacobs etterlatte begynte å saksøke dem alt i 2004. Men den gang kunne de ikke vise til noen bestemt sekvens i Potter-bøkene som var plagiat. Det gjør de altså nå.