DEBATT

Asylpolitikk:

Jo, barnefamilier kan holdes på Trandum

Kritikere av regjeringen har den siste tiden hevdet at det ikke lengre er adgang til å holde barnefamilier på Trandum. Dette er feil!

TRANDUM: Utsagn om at barnefamilier ikke kan holdes på Trandum må bero på en misforståelse av både jussen og den aktuelle dommen, skriver statssekretæren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TRANDUM: Utsagn om at barnefamilier ikke kan holdes på Trandum må bero på en misforståelse av både jussen og den aktuelle dommen, skriver statssekretæren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Bakgrunnen for påstanden er at myndighetene unnlot å anke en avgjørelse fra Borgarting lagmannsrett. Lagmannsretten dømte staten til å betale erstatning til en barnefamilie med fire barn som satt på Trandum utlendingsinternat i 20 dager.

Utsagn om at barnefamilier ikke kan holdes på Trandum må bero på en misforståelse av både jussen og den aktuelle dommen. På samme måte er det en misforståelse at barnefamilier blir låst inne på familierommene på Trandum - med mindre de selv ber om å få rommene låst for natten – eller at den planlagte nye familieenheten skal ligge «vegg i vegg» med dagens Trandum.

Saksøkernes hovedpoeng i den aktuelle saken var at det ikke er tillatt å internere barnefamilier på Trandum selv om familiene har forsøkt å unndra seg utsendelse. Dette var lagmannsretten uenig i, og kom til at kortvarig internering på Trandum ikke i seg selv er i strid med verken norsk lov eller Norges menneskerettslige forpliktelser. Det er bare svært få av de barnefamiliene som blir innplassert på Trandum som holdes der lenger enn tre døgn.

Dette er også ganske opplagt: I en lovproposisjon som departementet sendte til Stortinget i april i år, har departementet redegjort grundig for de menneskerettslige reglene på området, og for praksis i sammenlignbare land. Både norsk lov, menneskerettighetene og regelverk i andre land, tillater internering av barnefamilier dersom dette skjer som en siste utvei og i så kort tidsrom som mulig.

I den saken som lagmannsretten hadde til vurdering, kom retten til at det var tilstrekkelig rettslig grunnlag for politiets opprinnelige beslutning om pågripelse og innplassering på Trandum. Etter en konkret vurdering mente likevel retten at det ikke var tvingende nødvendig å fortsette å holde på familien etter at den planlagte uttransporteringen måtte utsettes og ville bli vesentlig forsinket. Det er dette myndighetene har valgt å ta til etterretning i den aktuelle saken. Selv om staten har hatt et annet syn enn lagmannsretten på de konkrete vurderingene, har ikke politiet eller departementet ment at saken av den grunn burde ankes til Høyesterett.

Det er også lagt vekt på at det ble fremmet en lovproposisjon i april, som nå ligger til politisk behandling i Stortinget. I denne proposisjonen har departementet redegjort grundig for de betydelige utfordringene myndighetene står overfor når barnefamilier forsøker å unndra seg uttransportering etter avslag på asyl, og hvordan dette må ha betydning for nødvendighets- og forholdsmessighetsvurderingen som må tas.

Dersom vi skal kunne håndheve en effektiv og rettferdig asylpolitikk, er vi avhengig av at politiet kan pågripe barnefamilier dersom de forsøker å unndra seg uttransportering. Dette er en erkjennelse som Norge deler med sammenlignbare europeiske land. Selv om det legges vekt på tiltak for å unngå tvangsreturer, vil det være familier som nekter å samarbeide om egen utreise. Dersom vi skulle innføre et absolutt forbud mot internering av barnefamilier, ville vi på ny få utfordringer med lengeværende barnefamilier. Dette er det bred politisk enighet om at det er viktig å unngå. Av hensyn til barna må ansvarlige politiske myndigheter sikre en rask saksbehandling. Familiene må ikke leve i usikkerhet i lengre tid før utsendelse.

Departementet er imidlertid helt enig i at internering bare kan skje dersom andre tiltak ikke er tilstrekkelige, og bare dersom internering er helt nødvendig som en siste utvei. Dette har departementet foreslått å tydeliggjøre i utlendingsloven – lenge før lagmannsrettens avgjørelse. I tillegg er det foreslått nye regler for hvor lenge barnefamilier kan holdes på utlendingsinternatet, og departementet har igangsatt arbeidet med å etablere et mer barnevennlig familieinternat et annet sted enn på Trandum.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer