BILLIGE: Ebøker til Amazons lesebrett, Kindle, koster atskillig mindre enn norske forlag vil ha oss til å tro. Foto: AMAZON
BILLIGE: Ebøker til Amazons lesebrett, Kindle, koster atskillig mindre enn norske forlag vil ha oss til å tro. Foto: AMAZONVis mer

Jo da, amerikanske ebøker er billige

Tåkelegging i ebok-debatten.

||| Mens vi venter på den norske eboka, handler stadig flere av oss engelskspråklig litteratur til våre lesebrett fra Amazon, Apple og andre amerikanske leverandører. Der er det billig. Eller er det egentlig det?

Ikke om vi skal tro Gyldendals informsjonssjef, Bjarne Buset. I et innlegg i Dagens Næringsliv og på Gyldendals ebok-blogg hevder de tre store forlagenes fremste talsmann i ebok-spørsmålet at det er en «hardnakket myte» at amerikanske ebøker er billige.

HER ER DET FRISTENDE å si at Buset gir seg fiksjonssjangeren i vold. Ved å sortere Amazons ebok-katalog fra dyrest til billigst, har han funnet en Kindle-bok til 6433 dollar, og mer enn 5000 ebøker til over 150 dollar. Helt marginalt i en katalog på mer enn 730.000 titler, men ifølge Buset likevel egnet til å vise at amerikanske ebøker ikke er så rimelige.

Vi som kjøper og leser engelskpråklige ebøker, vet bedre: Skrekkeksempler fra Amazon-katalogen er omtrent like relevante for diskusjonen om riktig pris på ebøker som en Gutenberg-bibel fra år 1445 til 600 millioner kroner er for prisfastsettelsen på papirbøker.

ENHVER som tar seg bryet med å surfe rundt i Amazons Kindle-katalog, kan jo ved selvsyn konstatere at et overveldende flertall av ebøkene faktisk er svært rimelige. Selv handler jeg både nytt og gammelt hos Amazon og Apple, og har ennå til gode å måtte ut med et tresifret beløp for en ebok. Et overveldende flertall av titler, både innenfor skjønnlitteratur og almenn litteratur, ser ut til å ligge i prisleiet mellom 9,99 dollar og 15 dollar, eller mellom 58 og 90 kroner.

AMAZONS søkesystemer gjør det ikke enkelt å finne solid statistikk. Man skal klikke mye og lenge for å skaffe seg oversikt. Derfor skal man være forsiktig med de bastante konklusjonene, Men alle andre sorteringer av katalogen enn Busets foretrukne gir omtrent samme inntrykk av prisnivået: Det varierer sterkt, men variasjonen er i hovedsak i spennet mellom det latterlig lave, og det bare behagelig lave.

Den absolutt vanligste prisen, og slett ikke bare for bestselgere, ser ut til å være 9,99 dollar, eller omlag 58 kroner.

Buset hevder dette er fordi Amazon dumper prisen på nyheter, som gjerne dukker opp først når man søker. Men prisnivået ser ut til å være omtrent det samme uansett hvor mye man klikker, på bøker fra februar i år som på helt ferske bøker. Bokbransjen lever dessuten ikke primært av «The Long Tail». De fleste titler selger mens de er relativt nye, og så blir det stille. Det sier seg selv at prisen på nyheter vil være avgjørende for norske ebøkers konkurranseevne.

I nonfiction-kategorien er det gjennomsnittlige prisnivået noe høyere. La meg gjette at snittprisen her kryper opp til omkring 75-80 kroner. Og, se: Allerede på side åtte i søkeresultatet finner jeg en bok til 17,88 dollar, eller 103 kroner.

Det er da fortsatt ganske rimelig?

DEN NORSKE EBOKA blir ikke like billig som den amerikanske. Men forfattere som Tom Egeland, Torgrim Eggen og Eirik Newth har åpenbart rett når de sier at den bør bli vesentlig rimeligere enn papirboka.

Da må også de norske forlagene være tjent med en diskusjon med et mer fruktbart utgangspunkt enn Amazons prisliste snudd på hodet.