Jo da, det ble et miljøvalg (også)

Det nye Stortinget har tidenes mest miljøbevisste opposisjon, og har økt fra 23 til 27 «miljørepresentanter».

SER LYST PÅ MILJØ-FRAMTIDA: Generalsekretær i WWF Norge, og søsteren til Frp-leder Siv Jensen, Nina Jensen, ser lyst på Norges miljø- og klimapolitikk på tross av regjeringsskifte. «Hvem var det egentlig som tapte valget? Kan det ha vært Statoil-sjef Helge Lund?», spør hun i sin kronikk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SER LYST PÅ MILJØ-FRAMTIDA: Generalsekretær i WWF Norge, og søsteren til Frp-leder Siv Jensen, Nina Jensen, ser lyst på Norges miljø- og klimapolitikk på tross av regjeringsskifte. «Hvem var det egentlig som tapte valget? Kan det ha vært Statoil-sjef Helge Lund?», spør hun i sin kronikk. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Debattinnlegg

Det er alltid delte meninger om hvordan et stortingsvalg har gått. Partiene som er sterkest på miljø, KrF, Venstre, SV og MDG, har til sammen økt fra 23 til 27 representanter i det nye Stortinget.

Og her kommer flere grunner til å være nokså fornøyd med valget:

1. Klima og oljeavhengighet på alles lepper.

NRK startet valgkampen med en tullete debatt om klimaendringene er menneskeskapte eller ikke - utrolig nok uten en eneste klimaforsker til stede. Fra dette sørgelige utgangspunktet vokste oppmerksomheten gradvis om flere miljøtemaer. Aftenpostens lesere, for eksempel, bidro sterkt gjennom å stemme fram klima og oljeavhengighet som to av tre toppsaker. Også NRK så saken med nye øyne etter hvert: I valgkampens avsluttende partilederdebatt ble partilederne tvunget til å diskutere klima og miljø, behovet for å runde av oljealderen osv.

2. En ny dagsorden for en ny regjering.

Miljøbevegelse og miljøpartier er ikke alene om å etterlyse en ny og bedre politikk for klima, energi, olje og miljø. Dagen etter valget trykket Dagens Næringsliv intervjuer med 36 næringslivsledere og fagøkonomer. Deres oppdrag til den nye regjeringen er oppsummert på førstesida: «Toppsjefer og økonomer mener en ny regjerings viktigste jobb blir å redusere oljeavhengigheten.» Hvem var det egentlig som tapte dette valget? Kan det ha vært Statoil-sjef Helge Lund?

3. To grønne partier i veldig god forhandlingsposisjon.

Både Venstre og KrF får nå solide stortingsgrupper. Mange av representantene har profilert seg sterkt på miljøsaker. Samtidig er både Høyre og ikke minst Frp veldig ivrige etter å komme i regjering. Det setter miljøpartiene Venstre og KrF i en utmerket forhandlingsposisjon. Her gjelder det å holde fast på alle sentrale miljøkrav!

4. Høyre og Frp har lovet mer i miljøpolitikken enn tidligere.

Både Høyre og Frp har gitt en rekke miljøløfter: Med Nikolai Astrup og Ketil Solvik-Olsen i spissen har de hevdet at en borgerlig klimapolitikk vil gi lavere utslipp enn en rødgrønn.

Andre løfter de to er sammen om: Opprettholde satsingen på regnskogvern og på fornybar energi i sør, utrede en norsk klimalov og sikre at ny fornybar energi i Norge erstatter fossil energi. Astrup har også lovet å gi mer til frivillig skogvern enn SVs avtroppende miljøvernminister, mens Solvik-Olsen i likhet med Venstre og KrF vil bruke deler av Oljefondet til å investere i fornybar energi.

5. Vi får tidenes sterkeste miljøopposisjon på Stortinget.

Det nye Stortinget har tidenes mest miljøbevisste opposisjon. SV-laget er revansjesugent og fullt av tidligere statsråder som har ført valgkamp mot norsk oljeavhengighet. Senterpartiet har Per Olaf Lundteigen og Marit Arnstad, men ikke Ola Borten Moe.

Arbeiderpartiet advarte mot klimapolitikken til en regjering med Frp. Altså må de nå bevise at de er flinkere selv.

Skulle noen finne på å slappe av, tør vi love at de ikke får et øyeblikks fred. Er det noe vi i WWF er sikre på, er det at vår gamle sjef Rasmus Hansson vil vite å bite fra seg som nybakt stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.