Jo da, gammel'n har draget

Når det gjelder Tom Jones er det om å gjøre å holde alt unntatt buksesmekken åpen. Den legendariske smørsangeren har fortsatt overraskelser å by på.

Nærmere 6000 reiste seg i spontan lykke da Tom Jones trippet inn på scenen som en rastløs reserve fra benken i går kveld. Den hårete brystkassa var tekkelig gjenkneppet, men den høypotente playboy-frisyren og de karakteristiske kotelettene var fortsatt intakte. I hvert fall det meste av dem.

Og ja, den walisiske trusemagneten fikk det til å hvine både blant de godt voksne småpikene - og døtrene deres.

Ga jernet

Det er ikke godt å si om det er Tom Jones som har overlevd tida, eller tida som har overlevd Tom Jones. Mannen er en ravn til å stjele med seg det beste fra hver epoke han har overlevd. Fra han slo gjennom med balladen «Green, Green Grass of Home» i 1966 til han atter klatrer listene med Talking Heads-hiten «Burning Down The House» i dag.

Konserten i Oslo Spektrum etterlot liten tvil om hvordan han har overlevd alle ups & downs de siste 34 årene.

Tom Jones må være en av de rausere stjerner av sin generasjon.

Han vet å by på seg selv, og i går ga han jernet, om ikke bokstavelig talt (hvilket noen av oss var temmelig lettet over).

Strålende stemme

Lydmannen hadde større problemer med den høye C enn Tom Jones. Stemmeprakten er fortsatt strålende. Snart var han i gang med superslageren «Delilah», til ellevill jubel fra publikum, som vogget taktfast fram og tilbake - arm i arm. Så fulgte «She's A Lady», og vorspielet var definitivt over. Tom Jones vrikket over scenegulvet på sitt særs promiskuøse vis, og det gikk et lengselens sukk gjennom forsamlingen da mannen etterpå deklarerte pause. I 20 minutter.

Tom Jones må ha fått i seg afrodisiakum i pausen. Her flommet det over med ero-poetiske slagere som «Hold on I'm coming» og «Mama told me not to come». Publikum skled av stolsetene og stormet fram foran scenekanten til vaktenes store fortvilelse. Summa summarum ville dette blitt i det meste laget om det ikke var for Tom Jones selv. Da han vrikket seg gjennom «It's Not Unusual» på slutten av konserten, var det med betydelige mengder selvironi.

Men én ting er sikkert:

Mannen som i sin tid fikk Dagbladets utskremte til å konkludere sin anmeldelse med at «intet sete var tørt», har ikke mistet draget.

beate.nossum@dagbladet.no

HAR DRAGET: Tom Jones fikk både gamle og unge pikehjerter til å slå litt raskere i Oslo Spektrum i går.