Jo da, OL er i gang

De 27. olympiske sommerleker ble åpnet til australiernes fulle tilfredshet, og seremonien var selvsagt mer overdådig og dyrere enn noensinne.Den som hadde grunn til å sutre var imidlertid Norges toppidrettssjef Bjørge Stensbøl. For ikke fikk han være på OL-stadion under åpningsseremonien, og dessuten har vektløfteren Stian Grimseth avlagt positiv dopingprøve. At sogningen virkelig har jukset, er det knapt noen som virkelig tror, og Stensbøl overlevde sikkert å se åpningen på en storskjerm som ikke ga lyd fra seg. Han har annet å tenke på og tror innerst inne ikke på noen norsk OL-suksess.

Det gjør ikke NRK og TV2 heller, og derfor var det noe halvhjertet over tv-kanalenes OL-studioer på åpningsdagen. Reportere og programledere vet at folk med normal døgnrytme knapt får sett noe som helst på direkten fra disse sommerlekene. TV2 har likevel et våpen i Davy Wathne, hans noe fragmentariske reportasjer klarer verken å skjule sjarm eller en viss intelligens. Og dessuten er han en sportsreporter med analytiske evner og snakker ikke bare om såkalt aktiv idrett, en begrensning som har preget hans yrkesbrødre i NRK i alle år.

Det er millimeterforskjell mellom studiovertene Fridtjof Wilborn i TV2 og Dag Erik Pedersen i NRK, men Wilborn er avgjort muntrere med sin ikke alltid like gode diksjon. Og han har litt av den nødvendige journalistiske distansen til idretten som Pedersen mangler.

Utover statsministerens sidekommentatorjobb i NRK ble det mye av det samme i begge kanaler, slik mangfoldet i eteren tegner seg med stadig større tydelighet. Det avgjorte pluss i margen var derfor Davy Wathnes intervju med Johann Olav Koss, vårt yngste medlem i gamle OL-pampers internasjonale komité.