MISFORSTÅTT: - Kristin Clemet skjønner ikke at statsråder tar foreldreperm for disse babyene som «strengt tatt bare spiser og sover». Men dette er feil, skriver artikkelforfatterne. Foto: Lars Eivind Bones
MISFORSTÅTT: - Kristin Clemet skjønner ikke at statsråder tar foreldreperm for disse babyene som «strengt tatt bare spiser og sover». Men dette er feil, skriver artikkelforfatterne. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Jo, de første månedene er viktige

Eksperter på området kan faktisk høre om en baby på seks måneder er svensk eller tsjekkisk, på lydene den nå lager.

Debattinnlegg

I Dagblad-portrettet den 8. mars foretar Kristin Clemet en tabloid oppsummering av sitt syn på et av de mest ekspansive og nyskapende forskningsområder vi har sett i moderne tid: barns tidlige utvikling. Hun skjønner ikke at statsråder tar foreldreperm for disse babyene som «strengt tatt bare spiser og sover».

En i vår krets verdensberømt språk- og hjerneforsker, Andrew Meltzoff, University of Washington, ble også kjent utenfor våre kretser. Han filmet fedre som rakte tunge til nyfødte babyer, og det store flertallet blant babyene rakte tunge tilbake. Han slo seg til slutt ned på fødeavdelingen og den yngste babyen han fikk til å rekke tunge tilbake, var 42 minutter gammel. Strengt tatt hadde babyen verken rukket å spise eller sove. Den måtte se seg om først.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Vi har nemlig fått vårt «stetoskop» - det vil si videoopptakeren. Med den har våre forskere blant annet filmet 3 måneder gamle babyer, som de karakteriserer som ekstremt sosiale, når foreldrene tar på seg et «still-face» midt i interaksjonen. Det vil si at ansiktet blir helt uttrykksløst. Opptakene finnes på you-tube og reaksjonene og fortvilelsen til de nesten nyfødte babyene har rystet en hel verden. Det betyr ikke at babyene blir skadet av en enkelt sekvens av et instruert ansiktsuttrykk som bryter kommunikasjonen, men det bidrar med å heve vår oppmerksomhet når voksne omsorgspersoner er deprimerte, eller de er av andre årsaker lite sensitive.

Meltzoff og medarbeidere, og berømte medforfattere (Alison Gopnik og Patricia Kuhl, sistnevnte rådgiver for Hillary Clinton alle 8 år i Det hvite hus), er både språkforskere og hjerneforskere. De har blant annet vist at «ledningene» til lydene i språket legges fra dag én. Eksperter på området kan faktisk høre om en baby på 6 måneder er svensk eller tsjekkisk, på lydene den nå lager.

Verdens fremste økonomer følger med på dette, og den verdensberømte nobelprisvinneren James Joseph Heckman skriver en helside om barns tidlige utvikling i New York Times den 14. september i fjor hvor han gir sterk støtte til Obamas «Early Childhood Initiative». Han har tolket forskningen helt rett: «begin at birth!» - følg babyen hjem fra klinikken. Et råd til Kristin Clemet: Les den banebrytende boken til Meltzoff, Gopnik og Kuhl. Den kom på norsk for nøyaktig tolv år siden. En av oss skrev forordet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.