Jo, det finnes isbjørner på Bryggen i Bergen

Norske klipp i stjernespekket gigantfilm.

(Dagbladet.no): Neste fredag har «Det gylne kompasset», gigantfilmen med blant andre Nicole Kidman og Daniel Craig i sentrale roller, premiere.

Produksjonsselskapet New Line Cinema - det samme som stod bak «Ringenes Herre»-filmene - har svidd av 1,1 milliarder kroner på prosjektet. Noe av pengene er brukt på å innhente klipp fra Norge.

Bergen = Trollesund

Skuespillerne satte imidlertid aldri sine føtter i Norge.

- Det ble litt vanskelig, av forsikringshensyn, å spille inn på Svalbard når det innebar at man måtte gå rundt med et gevær i tilfelle det dukket opp en isbjørn, fortalte regissør Weitz på en pressekonferanse i Cannes i mai.

Mesteparten av filmen ble derfor spilt inn i Shepperton Studios i England, mens et filmteam senere kom og gjorde opptak blant annet fra Bergen og ytre Sogn.

Klippene er siden tatt hånd om av produksjonsdesigner Dennis Gassner, som ved hjelp av digitale hjelpemidler har bygget opp et helt univers fra bunn av.

Scenen overfor er fra stedet Trollesund i historien, en by langt nord i landet Lapland.

Jo, det finnes isbjørner på Bryggen i Bergen

Lukter fisk

Lapland tilsvarer Norge i boka filmen er bygget på, skrevet av den britiske forfatteren Philip Pullman.

Trollesund beskrives på følgende måte i den engelske versjonen av boka:

«Directly ahead of the ship a mountain rose, green flanked and snow-capped, and a little town and harbor lay below it: wooden houses with steep roofs, an oratory spire, cranes in the harbor, and clouds of gulls wheeling and crying. The smell was of fish, but mixed with it came land smells too: pine resin and earth and something animal and musky.»

Norge har en sentral rolle i historien, som handler om 12-åringen Lyra Belacqua som lever i et parallelt univers tilsvarende vårt. Jakten på hennes kidnappede kompis Roger fører henne blant annet til Svalbard.

Stor betydning

Truls Kontny i Norwegian Film Comission er storfornøyd med at klippene fra Norge har kommet med i filmen.

- Vi har jobbet relativt hardt med dette, og jeg tok kontakt med New Line Cinema straks jeg hørte at de skulle filme i Norge, sier Kontny til Dagbladet.no.

Han mener det lenge var muligheter for enda mer bruk av Norge om økonomiske insentiver for utenlandske produsenter allerede var på plass. Produsentene valgte imidlertid å dra til Sveits når det skulle gjøres opptak utendørs.

- At utenlandske produksjoner kommer til Norge gir norske filmarbeidere et nettverk internasjonalt, men det er også en gedigen markedsføring av Norge som turistland. «Ringenes herre»-filmene hadde for eksempel en enorm betydning for New Zealand, sier Kontny.

<B>MYSTISK: Daniel Craig spiller Lyras onkel, Lord Asriel.
ISKALD:</B> Nicole Kidman har fått ros for sin tolkning av karakteren Mrs. Coultier.