Jo, det nytter!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ta debatten! – oppfordrer Dagbladet på lederplass, og refererer til kritikk mot det norske militære engasjementet i Afghanistan. Lederskribenten avlegger også meg en visitt. Svar: Ja! En ryddig debatt er nyttig og nødvendig for demokratiet, og tjenlig for Forsvaret. Det er viktig å forholde seg til hva som er militære spørsmål og hva som først og fremst er opp til politikerne å bestemme. Det siste handler for eksempel om hvorvidt Norge skal ha militære styrker i Afghanistan eller ikke, om hva slags styrker vi skal tilby og om hvilke betingelser som skal knytte seg til norske styrkebidrag. I slike spørsmål gir Forsvarssjefen råd til statsråden. Vi kan alle ha meninger. Men jeg finner det ikke riktig og ryddig at jeg, som skal iverksette våre folkevalgte overordnedes vedtak, ytrer mine meninger om dette offentlig.

Så til den delen av Afghanistan-debatten jeg gjerne tar del i: Hva er riktig strategi for å nå de mål som er satt for det militære engasjementet? Bak hovedstrategien og alle de strategiske mål som er lagt, ligger det lange og omfattende og grundige vurderinger, tanker og planprosesser – mye fagkunnskap fra både sivile og militære. Jeg sier ikke med det at alle de valg vi har gjort nødvendigvis må være riktige – langt ifra! – men ønsker å understreke at de ikke er lettvinte. Alle kan ha en mening, men lettvinte løsninger må og skal vi ikke hoppe på. Noe enklere er det å forholde seg til resultatene av våre soldaters innsats: I hvilken grad lykkes vi, og hvor har vi utfordringer? Det er meget bra at mediene og andre er kritiske her. Jeg vil si det sterkere: Kvalifisert, kritisk årvåkenhet fra offentligheten vil være en hjelp for oss som er ansvarlige for operasjonene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer