STIKK DEN! Det er lurt å sjekke seg, mener  artikkelforfatterne. Foto: NTB Scanpix
STIKK DEN! Det er lurt å sjekke seg, mener  artikkelforfatterne. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Helse

Jo, du bør sjekke deg!

Ved å sjekke deg i ung alder kan du bremse utviklingen av farlig høye verdier, som over tid kan bygge seg opp og gi tette blodårer.

Meninger

Vi er uenige med Gisle Roksund, som i Dagbladet 27. mars mener du ikke trenger «å sjekke deg» dersom du føler deg frisk. Problemet med dette er du kan ha alvorlig høyt kolesterol, blodsukker og noen ganger også blodtrykk, og likevel føle deg helt frisk. Dette er også en av grunnene til at hundretusenvis av nordmenn ikke selv vet at de har diabetes type 2. En studie publisert i European Heart Journal i 2013 fant at 99 prosent av alle med arvelig høyt kolesterolnivå er uoppdaget.

Fordi hjerte- og karsykdommer er det flest mennesker dør av, anbefaler amerikanske og europeiske retningslinjer at man måler kolesterol, blodsukker og blodtrykk fra 30-40-årsalderen. Ved å sjekke deg i ung alder kan du bremse utviklingen av farlig høye verdier, som over tid kan bygge seg opp og gi tette blodårer. Viktigheten av å oppdage høye verdier tidlig ser man spesielt på personer med arvelig høyt kolesterol som uoppdaget kan få hjertesykdom allerede i 20 års alder. Tette blodårer kan enkelt forhindres, og noen ganger reverseres, med sunt kosthold og medisiner for noen.

Roksund motsier seg selv ved å sitere kilder på at det å sjekke seg ofte er en «integrert del av legekonsultasjonen».

Dette er ikke en etablert praksis i Norge i dag. Vi skulle gjerne sett at fastleger satte av noen minutter til å måle kolesterol, blodsukker og blodtrykk. Bare med målte verdier i hånden kan du si til pasienten din at du ikke skal bekymre deg for «hverdagslige, ufarlige plager».

Kanskje et sikkert svar ville redusert sjansen for at «bekymrede friske» renner ned døren til Roksund også?