UVIRKELIG: "Det Irak jeg kom hjem fra, var i mine øyne et rimelig enkelt sted - i den forstand at det ikke hadde noen særlig forbindelse med virkeligheten", skriver Phil Klay. Han tjenestegjorde selv som amerikansk soldat i Irak og hans bejublede novellesamling om krigserfaringene kom denne uka på norsk. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Jerome Delay
UVIRKELIG: "Det Irak jeg kom hjem fra, var i mine øyne et rimelig enkelt sted - i den forstand at det ikke hadde noen særlig forbindelse med virkeligheten", skriver Phil Klay. Han tjenestegjorde selv som amerikansk soldat i Irak og hans bejublede novellesamling om krigserfaringene kom denne uka på norsk. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Jerome DelayVis mer

Jo, du kan forstå

IDEER: Soldater har ingen enerett på fortellingen om hva krig er, skriver den tidligere amerikanske soldaten Phil Klay. Hans novellesamling «Hjemkomst» utropes til en moderne klassiker.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«Jeg kan aldri forestille meg det du har vært igjennom,» sa hun.

Som tidligere marinesoldat i Irak hadde jeg hørt dette før. Det er de siviles motstykke til veteranenes «Du kan ikke skjønne det hvis du ikke var der.» Men denne gangen var det virkelig noe som skurret.

Det var en venninne av meg som sa det. Hun hadde lest noe jeg hadde skrevet om Irak - om sjokket og følelsesløsheten jeg hadde opplevd da jeg så ofrene for en selvmordsbombe - og det hadde truffet noe i henne. Som offer for barnemishandling visste hun langt mer om sjokk og følelsesløshet enn jeg gjorde.

Men like fullt sa hun halvveis i fortellingen om det hun hadde opplevd som barn: «Unnskyld. Jeg mente ikke å sammenligne mine opplevelser med dine. Jeg kan aldri forestille meg det du har vært igjennom.»

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn