Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Oljenæringen

Jo, kutt i norsk oljeproduksjon reduserer klimagassutslipp

Vi i miljøbevegelsen er kraftig lei av å lære opp oljelobbyister, debattanter og politikere i kildebruk.

FANT IKKE: Vi i miljøbevegelsen, og flere økonomer, har forsøkt å lete etter faktisk fagfellevurdert forskning som konkluderer med at reduksjon i norsk oljeproduksjon ikke vil ha klimaeffekt. Det har vi ikke funnet, skriver innsenderen. Foto: August Gautun/Natur og Ungdom
FANT IKKE: Vi i miljøbevegelsen, og flere økonomer, har forsøkt å lete etter faktisk fagfellevurdert forskning som konkluderer med at reduksjon i norsk oljeproduksjon ikke vil ha klimaeffekt. Det har vi ikke funnet, skriver innsenderen. Foto: August Gautun/Natur og Ungdom Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Terje Halleland, stortingsrepresentant og energipolitisk talsperson for Frp, skriver i Dagbladet: «Under det feilaktige påskuddet om at en utfasing av oljeutvinning vil redusere de globale klimagassutslippene, representerer de rødgrønne en reell trussel for velferden og for verdifulle arbeidsplasser i kommunene.»

Thor Due, Foto: Thor Due / Natur og ungdom
Thor Due, Foto: Thor Due / Natur og ungdom Vis mer

Nei, det er ikke noe feilaktig påskudd at reduksjon i norsk oljeindustri vil redusere de globale klimagassutslippene. Reduksjon i oljeproduksjon vil føre til mindre klimagassutslipp globalt. Dette er blitt omfattende dokumentert.

Forskning fra SSB viser at kutt i norsk oljeproduksjon er effektiv klimapolitikk. I en artikkel i Energi og Klima forklarer en rekke økonomiske forskere hvordan endring i det internasjonale tilbudsmarkedet kan senke klimagassutslipp. Denne sommeren kom det også en artikkel i Science, et av de aller mest anerkjente forskningstiddskriftene, som tar for seg endring i tilbudssiden for fossile energikilder.

Vi i miljøbevegelsen, og flere økonomer, har forsøkt å lete etter faktisk fagfellevurdert forskning som konkluderer med at reduksjon i norsk oljeproduksjon ikke vil ha klimaeffekt. Det har vi ikke funnet. Heller ikke Norsk olje og gass, bransjeorganisasjonen som oftest bruker argumentet om at norsk olje er klimavennlig, har klart å vise til faktisk forskning som begrunner påstandene.

Nå er vi luta lei av en stråmannsdebatt fra desperate oljetilhengere som kaster ut falske påstander. Hvis vi skal ha en ordentlig debatt om Norges største forurenser, må den være basert på fakta. Fakta er at Norge er en av verdens største eksportører av fossile klimagassutslipp, og at kutt i norsk oljeproduksjon vil få ned klimagassutslippene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!