Jo mer du sover, jo mindre spiser du

Selvhjelpsbøkene hjelper deg med nyttårsløftene.

FÆRRE PØLSER: Den som sover, kan ikke samtidig spise pølser, røyke eller drikke, hevder Diem Carpa i sin bok "Vannet blir til mens du ror". Foto: NTB Scanpix
FÆRRE PØLSER: Den som sover, kan ikke samtidig spise pølser, røyke eller drikke, hevder Diem Carpa i sin bok "Vannet blir til mens du ror". Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi er inne i de kritiske dagene. Folk trenger all den hjelp de kan få. Nyttårsløfter er vel og bra. Alle kan lire av seg noen gode forsetter med to og en halv i promille, fyrverkeriraketter fykende rundt ørene, tenna i taket og slipset på tvers. Problemet er at disse løftene må innfris. Da er gode råd dyre. Men hjelpen er nærmere enn du tror. Januar er høysesong for selvhjelpsbøker, altså bøker om å hjelpe seg selv – med støtte fra folk som vet hva de snakker om.

Moderne selvhjelpsbøker tar ikke for seg bare ett problem. De tilbyr totalløsninger. Før du får sukk for deg, har du sluttet å røyke, drikke og banne, ryddet huset, kastet alt du ikke trenger, ordnet økonomien, pantet tomflaskene, begynt å trimme, hilse på naboen, klappe katten og tømme oppvaskmaskinen. Selvhjelpsforfatterne forandrer livet ditt. Du slipper å velge selv. Du løsnes fra frihetens lenker. Hva gjorde vi før folk begynte å skrive disse bøkene?

La oss se på noen av de mest aktuelle. I disse dager kommer japaneren Kiri Harakommoda «Skaff deg et liv!» endelig ut på norsk. Harakommoda er kjent for den såkalte kommodemetoden. Hennes geniale filosofi går ut på at livet er som en kommode. Den er fylt med små og store skuffer. På skuffene står stikkord som «søvn», «helse», «kosthold», «opprydning», «laster», «lyster» og så videre. Trikset er å åpne bare en skuff av gangen. De fleste åpner alle på en gang, og da blir det bare rot, sier Harakommoda, som kan henvise til millioner av lykkelige og takknemlige lesere over hele kloden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer