Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jo mere vi er sammen

NRK gir oss i kveld et rørende program om mennesker som møtes — og et litt rørete program om det samme.

Sterk opplevelse: I «Hva har du i bagasjen», ledet av Noman Mubashir, får vi blant annet bli med når Vendela Kirsebom møter sin far for første gang. Det blir et sterkt møte. Pressefoto: Fredrik Buer / NRK
Sterk opplevelse: I «Hva har du i bagasjen», ledet av Noman Mubashir, får vi blant annet bli med når Vendela Kirsebom møter sin far for første gang. Det blir et sterkt møte. Pressefoto: Fredrik Buer / NRK Vis mer

TV: Det er to forskjellige program som har premiere på NRK1 og NRK3 i kveld, men likevel har de en fellesnevner: Møter mellom kulturer. I «Hva har du i bagasjen?» tar programleder Noman Bashir med seg seks kjente nordmenn med røtter i utlandet ut i verden for å møte deres slekt. Mottoet er «for å vite hvem du er, må du vite hvor du kommer fra».

I serien «Leo & U-landslaget», derimot, farter programleder Leo Ajkic og tre venner med minoritetsbakgrunn i Norge for å vise oss landet sett med deres øyne.

Det ene programmet er betraktelig mer gjennomtenkt enn det andre. Men begge viser at folk er i bunn og grunn like overalt, og jo mere vi er sammen, jo... Ja, du kan resten.

Vellykket «Tore på Sporet» Noman Bashir leverer en sterk seeropplevelse. Hans program er som et ujålete, jordnært «Tore på Sporet». I første episode får vi bli med når teamet har klart å oppspore Vendela Kirseboms far i Tyrkia, en mann hun aldri har møtt.

Å se henne få møte far, brødre og en hel slekt, er gripende. NRK har med hell spart seg for klam dramaturgi — med unntak av heftig spill fra strykere.

Det er like rørende når vi i neste episode får blir med Kashfa Gashamura, kjent fra barne-TV, til Rwanda for å møte familien etter hans far. Historiene er sterke. Vi liker også måten de respektive land presenteres på. Vi får et bredere bilde av Rwanda enn folkemord.

Ikke visste vi at det kalles «Afrikas Toscana», og ikke har det falt oss inn å reise dit. Det vil vi nå.

Uklart konsept Ajkic sitt «U-landslaget» lider under et uklart konsept. Han har alliert seg med tre kompiser som han forteller ikke har «integrert seg nok». Han tar dem med rundt i landet for å se «vise ka det går i i Norge, mann», alt fra snøballkrig i Vardø til Hemsedal i påskeferien.

Litt svevende: Leo Ajkic og vennene Jamal Ahmed Abdulle, Ajejandro «AP» Ernesto Perez og Ekachai «Tom Soya» Khunsaengkhao farter rundt for å bli kjent med Norge, eller noe sånn, i «Leo og U-landslaget». Pressefoto: Leo og gjengen av Kim Erlandsen / NRK
Litt svevende: Leo Ajkic og vennene Jamal Ahmed Abdulle, Ajejandro «AP» Ernesto Perez og Ekachai «Tom Soya» Khunsaengkhao farter rundt for å bli kjent med Norge, eller noe sånn, i «Leo og U-landslaget». Pressefoto: Leo og gjengen av Kim Erlandsen / NRK Vis mer

I små klipp sitter han sjøl i en lenestol og kommer med små skråblikk. Ajkic er uten tvil kul, han. Vennene får oss også til å le, men vi skjønner rett og slett ikke helt hva de er ute etter.

De fjaser mye rundt, drikker øl og småprater. Kanskje de bare ville på roadtrip?

U-Landslaget: Bak: Jamal Ahmed Abdulle, Alejandro Ernesto Perez, i midten: Leo Ajkic. Foran: Ekachai Khunsaengkhao. Pressefoto: Kim Erlandsen/NRK
U-Landslaget: Bak: Jamal Ahmed Abdulle, Alejandro Ernesto Perez, i midten: Leo Ajkic. Foran: Ekachai Khunsaengkhao. Pressefoto: Kim Erlandsen/NRK Vis mer