Jo mere vi er sammen

Seks gutter på ett soverom. Her er landets mest intime kollektiv.

- DET DER MED AT at alle skal ha sitt eget rom er jo noe som har kommet snikende de siste 50 åra, sier Are (24) med et skeivt smil.

Are er en av de to som bor her ifølge husleiekontrakten og vil derfor ikke ut med fullt navn.

- Det begynte med at Halvor og meg flyttet inn her for halvannet år siden. Gunnar var for så vidt også med da, men det var mer uoffisielt. Så kunne ikke Kjetil finne noen plass å bo, så han fikk sove på sofaen. Og da kunne vi ikke se at det skulle være noen stor forskjell mellom fire og fem, så Arild flyttet like godt også inn. Og i sommer kom Markus som sjettemann.

LEILIGHETEN ER IKKE spesielt stor. Soverommet har plass til en vanlig seng, en madrass og en hjemmesnekret køyseng. I stua står en sovesofa. I tillegg deler de seks på et lite baderom og et like lite kjøkken.

- Vi har ikke noen faste måltider sammen, men pleier ordne det sånn at den som lager mat, lager til alle de som er inne for øyeblikket. Er det fire personer i leiligheten, så lager man til fire, sier Kjetil Follesø (24).

- Men, skyter Are inn, det pleier å lønne seg å lage mer enn man tror man trenger. Det ramler jo som regel inn flere etterhvert.

- Hvem er det som betaler for maten, da?

- Vi har vel egentlig ikke noe system der. Noen kjøper, så forsyner alle seg. Det er akkurat som med klærne.

- Akkurat som med klærne?

- Vi deler alle på et stort klesskap. Så sant det passer, så tar vi det på. Bukser kan være litt vanskelig, folk er jo forskjellige i beina, men gensere og undertøy er det som regel ikke noe problem å dele på, forklarer Are, før han løfter opp beina for å vise fram sokkene.

- Men det sier seg jo selv at det der like-sokker-prosjektet er håpløst.

- DET ER IKKE VI SOM ER RARE. Det er alle de andre.

Halvor (24) står også i kontrakten, og vil heller ikke ha sitt egentlige navn på trykk. Men han vil gjerne få si noe om kos.

- Nå til dags skal alle stues vekk på et eget rom, helt fra man er liten unge. Men en liten unge trenger ikke eget rom - en unge trenger kos. Se på alle de som springer rundt ute på sjekkeren hver helg, de er ikke nødvendigvis ute etter sex. Sex kan man jo ordne på egen hånd. Kos derimot, da må man være to. Minst. De andre guttene er enige i at det er koselig å bo her. Men de vil ikke si at det ligger noen slags kose-ideologi bak.

- Det er vel først og fremst det økonomiske aspektet som avgjør, forklarer medisinstudent Arild Hammerø.

- Men når vi nå først bor her, så er det lett å si at vi gjør det av idealistiske grunner. Vi tar jo innersvingen på hushaiene, på en måte. Hvis alle bodde som oss hadde det vært vanskelig å presse opp prisene, forklarer psykologistudent Markus Oma (20).

- En kan kanskje si at det i dette tilfellet faller lett å kombinere de to faktorene økonomi og ideologi, sier Are leende.

FLERE AV GUTTENE har kjærester

- De fungerer på en måte som avlastningsboliger, så i gjennomsnitt er vi nok ikke flere enn tre her pr. natt. Da har vi to senger hver. God plass, sier Follesø.

- Vi har vel vært oppe i åtte på det meste. Da sov jeg der, sier Are, og peker på et bestemt punkt mellom bordet og sofaen.

- Er det plass til flere?

- Vel, de som vil flytte inn har vel allerede gjort det, sier Are med et smil.

- Men vi skulle gjerne vært en til. Lykketallet er sju, vet du.

TILSAMMANS: Seks gutter har valgt å bo sammen i en liten leilighet med ett soverom i Bergen. Her har Are nettopp skjært opp noen nette, små brødblingser. I sofaen sitter Markus Oma og to kvinnelige gjester. De vil helst være anonyme, som Are. Gudene må vite hva huseieren vil gjøre når han skjønner at det bor seks gutter i leiligheten hans...
TRANGE KÅR: Fire av gutta samlet. (f.v.): Kjetil Follesø, Arild Hammerø, Are Anonym og Markus Oma. Are vil være anonym fordi han har skrevet under leiekontrakten...