Klar med ny Harry Hole-bok:

Jo Nesbø: - Det var dramatisk

Suksessforfatteren om den nye Harry Hole-boka, det å være nesten 60 år - og blodforgiftningen i fjor.

DRAMATISK: Forfatter Jo Nesbø ble hasteinnlagt med blodforgiftning i fjor. Nå er han ute med ny Harry Hole-bok. Foto: Kristin Svorte
DRAMATISK: Forfatter Jo Nesbø ble hasteinnlagt med blodforgiftning i fjor. Nå er han ute med ny Harry Hole-bok. Foto: Kristin SvorteVis mer

- Førti og femti har jeg ikke tenkt så mye over. Men seksti er altfor mye.

Jo Nesbø (59) lar ordene henge i lufta. Han er blitt spurt om hvordan han opplever å skulle bli 60 år neste år.

Han tar en slurk vann.

- Jeg kan huske at faren min ble seksti. Jeg syntes det var mye, sier forfatteren og vokalisten i bandet Di Derre.

Det var faren som var en av årsakene til at Nesbø ble forfatter i det hele tatt. Som igjen har ført til det lille sirkuset som nå utspiller seg på en restaurant på Briskeby i Oslo, med journalister og fotografer som kommer og går opp og ned trappene i en jevn strøm.

For Jo Nesbø kommer med ny krim. Foran ham på restaurantbordet ligger boka «Kniv», som kommer på torsdag. En ny fortelling om politimannen Harry Hole, antihelten som Nesbø har skrevet om siden 1997.

Førsteopplag i Norge er på hele 200 000 eksemplarer. Internasjonal lansering er rett rundt hjørnet. I en kriseprega forlagsbransje er Nesbøs bøker som manna fra himmelen.

AKTUELL: Jo Nesbø kommer med ny bok, og skal også turnere med Di Derre i sommer. Foto: Kristin Svorte
AKTUELL: Jo Nesbø kommer med ny bok, og skal også turnere med Di Derre i sommer. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Men det tenker forfatteren tilsynelatende lite på. Når han blir spurt om hva han tenker om førsteopplaget på 200 000, sier han bare «Er det sant? Jøss. Det er jo skremmende høyt.»

Akkurat hva boka handler om, vil han heller ikke si så mye om. Uventede krumspring, eller skal vi si krimspring, skjer nemlig så tidlig i boka at det er nesten umulig å snakke om den uten å ødelegge for lesingen.

- Jeg vil ikke spoile den. Det er ingen bok jeg har kunnet fortelle så lite om, sier Nesbø og ser et øyeblikk nesten unnskyldende ut.

Dette kan i hvert fall leseren få vite: At Harry Hole begynner på bunnen. Han er sparka ut av kjæresten. Har begynt å drikke igjen. Blitt degradert og begynt å jobbe for sin tidligere underordnede. Flytta tilbake i blokka han bodde før - bare en etasje lenger ned.

- Det ser veldig dårlig ut. Men når du tror det ikke går an å bli verre, da går det virkelig til helvete, sier Nesbø.

Det var ikke så langt fra at det gikk ille med ham selv i juni i fjor.

Da ble det kjent at Nesbø og Di Derre måtte avlyse konserter fordi Nesbø hadde blitt hasteinnlagt på sykehus med blodforgiftning.

- Dramatisk

- Det var dramatisk da det pågikk. Men det var kort, som lyn fra klar himmel og så var det over. Jeg var ute igjen uka etter.

- Gjorde det noe med deg?

- Nei … Jeg tror Lars Saabye Christensen har sagt at han har tenkt på døden siden han lærte seg klokka. Jeg starta også tidlig å tenke på døden.

Han husker at han vekket faren fra middagshvilen da han var 13 år og spurte hva som skjer når man dør.

Faren sa «jeg veit ikke». «Jeg veit at du ikke veit. Men hva tror du?» spurte Jo. «Jeg tror det blir svart», svarte faren.

- Og det har vært med meg siden. At det skal bli svart, kanskje. Så mista jeg broren min, og det er en påminnelse om at livet er veldig forgjengelig, sier Nesbø.

Jo Nesbøs yngre bror Knut Nesbø, som spilte gitar i Di Derre, gikk bort av kreft i 2013.

- Så når den typen ting skjer, er det ikke noe nytt, den tanken på at det kanskje stopper her. Jeg vet ikke om det gjør veldig mye med meg. Du er veldig sjuk en stund. Og så ble det ikke svart denne gangen, sier Nesbø.

Researchet knivdrap

Han har vært opptatt av menneskets mørke sider helt siden han var liten.

Som barn skrev han barneskolestiler om «en fin dag på tur i skogen», men det var ingen som kom hjem levende. Læreren sendte bekymringsmelding.

Historien om Nesbø siden er kjent: Hvordan han var en lovende fotballspiller, ble aksjemekler og vokalist i Di Derre, og hvordan han slutta som aksjemekler for å skrive.

Da han skulle skrive «Kniv» researchet han vår mentale sperre mot det å drepe. Han fant ut at det finnes teknikker for å bryte den ned. Og at det er lettere å drepe noen ved å skyte dem på lang avstand, enn nærme, med kniv.

- Det å drepe med kniv er mye vanskeligere mentalt. Samtidig er det noe vi som offer er mest redd for å bli drept med. Det er den kombinasjonen. At vi finner det så skremmende. Samtidig som det er noe av det vanskeligste å gjennomføre, sier Nesbø.

- Er du redd for at leserne skal gå lei av Harry Hole?

- Nei, det tenker jeg ikke på. Jeg har en historie som jeg skal skrive ferdig om Harry. Den er uavhengig av lesertall og medieinteresse. Nå har interessen fra leserne holdt seg, og det synes jeg er veldig stas. Men jeg føler ingen lojalitet mot leseren min. Kun mot historien.

- Du har ingen lojalitet mot leserne?

- Jeg prøver å unngå kontakt med leserne mine. For det er så fort gjort å korrumperes hvis de gir uttrykk for at det er noe de liker eller misliker. Jeg er redd for mitt «eager to please»- gen.

- Har du virkelig et slikt gen?

- Nei, jeg har vel ikke det, men det er enda lettere hvis du ikke veit hva de liker og ikke liker, sier Nesbø.

Det er i hvert fall tydelig at de liker mye av det han kommer med. Nesbø er en av Norges aller største litterære eksporter, med over 40 millioner solgte bøker i utlandet, ifølge Aschehoug.

Deler av inntektene går til Harry Hole-stiftelsen, som skal hjelpe barn i utviklingsland å lese og skrive og som hadde 56 millioner på konto i 2017. Den har rettighetene og inntektene fra tre av Nesbøs bøker.

Nesbø bekreftet overfor Dagbladet i fjor at han også har testamentert bort brorparten av formuen til stiftelsen, bortsett fra nok penger til at datteren Selma (18) skal kunne kjøpe leilighet. I 2016 hadde Nesbø en likningsformue på 242 millioner kroner.

Ikke utsette

Det gir ham frihet. Blant annet til å klatre. Venstre pekefinger og langfinger er bandasjert, etter et klatreuhell i Transylvania i Romania for kort tid siden.

- Jeg har tatt for hardt i på et tak. Viljen var sterkere enn kroppen, sier Nesbø.

Det var faren og moren som ga Nesbø inspirasjon til å ikke utsette de tingene han ønsket å gjøre. Moren, som bestemte seg for å reise alene til Kina med den transsibirske jernbanen på begynnelsen av 70-tallet, til tross for at hun hadde tre barn hjemme.

Og faren, som alltid ønsket å skrive ei bok. Men som døde kort tid etter at han ble pensjonist, og aldri fikk skrevet den boka.

- Jeg tror at du kan ikke utsette de tingene du vil gjøre i livet ditt, det har nok vært med meg fra ung alder. Det ene er hvor mange dager du har igjen å leve. Og det andre er at du må gjøre tingene mens du har lyst til å gjøre dem, mens du ennå har eventyrlysten.

- Og du har fortsatt lyst til å skrive?

- Jeg har det, sier Jo Nesbø.